Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tesla isporučila skoro petinu manje električnih vozila Istaknuto

Tesla isporučila skoro petinu manje električnih vozila

Proizvođač električnih automobila Tesla tijekom drugog tromjesječja 2022. godine isporučio je 254.695 vozila.

Tijekom istog razdobolja proizveli su 258.580 vozila. Obje brojke nešto su manje od očekivanja analitičara i predstavljaju dobar temelj za procjenu o broju prodanih vozila.

Očekivalo se kako će tvrtka Elona Muska tijekom drugog kvartala isporučiti 256.520 vozila.

Manji broj isporuka vjerojatno je moguće pripisati mjerama za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 u Kini, problemima u opskrbnim lancima te manjku procesora i drugih ključnih komponenti.

Rast i pad

U isto vrijeme prošle godine Tesla je isporučila 201.250 automobila, čime je po prvi put premašila broj od 200 tisuća isporučenih vozila u tromjesječju. U prvom ovogodišnjem kvartalu dosegnula je broj od 310.048 vozila.

Sudeći prema broju isporučenih vozila, Teslina prodaja vjerojatno je zabilježila rast od 26,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ali, ujedno je i pala za 17,9 posto u usporedbi s prvim kvartalom ove godine.

U toj tvrtci okvirno očekuju kako će, dugoročno gledano, ostvariti rast od 50 posto na godišnjoj razini, ako neće doći do većih problema s proizvodnjom i opskrbom.

Tijekom ovog tromjesječja morali su na više tjedana u potpunosti ili djelomično obustaviti proizvodnju u tvornici u Šangaju. Problemi s opskrbnim lancima dodatno su pojačani invazijom Rusije na Ukrajinu, što se odrazilo ne samo na Teslu već i na druge proizvođače automobila.

Teslu također muče visoki troškovi gradnje i pokretanja proizvodnje u novim tvornicama u američkoj saveznoj državi Teksas i u blizini Berlina u Njemačkoj.

Kako startupovi i veliki proizvođači automobila nude sve više električnih vozila, očekuje se kako će Teslin udio u globalnom tržištu biti smanjen, ali i dalje će ostati značajan, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next