Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nakon 14 godina Sheryl Sandberg odlazi iz Facebooka Istaknuto

Sheryl Sandberg Sheryl Sandberg Michael Wuertenberg/Wikipedia

Sheryl Sandberg napustit će poziciju glavne operativne direktorice tvrtke Meta Platforms, u čijem je vlasništvu Facebook.

U objavi na Facebooku Sandberg nije navela razloge zašto će otići iz tvrtke u kojoj je provela zadnjih 14 godina. Napisala je tek kako će prestati obnašati tu dužnost od jeseni ove godine. Namjerava se više fokusirati na filantropske projekte.

U zasebnoj objavi na Facebooku glavni izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg obavijestio je javnost kako će Sandberg ostati u nadzornom odboru te tvrtke. Njen će posao preuzeti Javier Olivan, sadašnji glavni direktor razvoja. No, upozorio je Zuckerberg, njegova će uloga biti drukčija od one kakvu je imala Sandberg, više u skladu s onim što se obično podrazumijeva pod opisom posla glavnog operativnog direktora. "Mislim kako je došlo vrijeme kad ima smisla u većoj mjeri integrirati odjele koji se bave proizvodima i poslovanjem", dodao je između ostalog Zuckerberg.

Sukob sa Zuckerbergom

Kad je došla u Facebook, Sandberg je već bila zvučno ime. Prije toga je bila Googleova dopredsjednica za globalnu prodaju online i operacije, a bila je i na visokim pozicijiama u Svjetskoj banci te Ministarstvu financija Sjedinjenih Država u administraciji predsjednika Billa Clintona.

Uz njenu pomoć Facebookovi su prihodi porasli s oko 150 milijuna američkih dolara u 2007. godini na više od 3,7 milijardi USD u 2011. godini, prije no što je ta tvrtka bila izlistana na tržištima kapitala.

Bila je ključna pri strukturiranju prodaje oglasa, zapošljavanju ključnih djelatnika i stvorila kulturu upravljanja kakva danas karakterizira Facebook i Metu. Prometnula se ujedno u jednu od najutjecajnijih žena u tehnološkoj industriji, što je kulminiralo pokretom Lean In, sa savjetima ženama kako uspjeti i ostvariti ciljeve.

Ali, također je za njene vladavine Facebook postao skandalima opterećena društvena mreža, pod stalnim pritiskom zakonodavaca, regulatornih tijela i javnosti, piše CNN.

Moguće da joj je sve to skupa dojadilo pa se odlučila na odlazak. No, od 2018. godine se šuška o sukobu na liniji Sandberg - Zuckerberg, do kojeg je došlo nakon što je Zuckerberg doveo Nicka Clegga za šefa globalnog poslovanja. Taj sukob, navodno, razrješen. Usprkos glasinama o odlasku, Zuckerberg je 2018. rekao kako se nada da će sa Sandbergovom raditi još desetljećima.

Sada je naveo kako poslovna partnertstva poput njihovog obično ne traju toliko dugo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next