Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sunce i vjetar čine 10 posto svjetske proizvodnje struje Istaknuto

Sunce i vjetar čine 10 posto svjetske proizvodnje struje

Tijekom 2021. godine po prvi put u povijesti na globalnoj je razini 10 posto električne energije generirano je putem solarnih i vjetroelektrana.

Izvori energije koji manje zagađuju okoliš činili su lani 38 posto svjetske opskrbe energijom, više nego ugljen. Udio Sunca i vjetra u proizvodnji struje tijekom 2020. godine činio je tek jedan posto.

Te je podatke objavio Ember, trust mozgova koji se bavi klimom i klimatskim promjenama. Izvješće je obuhvatilo podatke iz 209 država i razdoblje između 2000. i 2020. godine. Za prošlu su godinu dodani podaci za 75 država.

Raste potražnja za električnom energijom

U njihovom je izvješću navedeno kako je više od 50 država diljem svijeta proizvodilo više od deset posto struje koristeći pogone na Sunce i vjetar. Najbrža preobrazba u tom smjeru zabilježena je u Nizozemskoj, Australiji i Vijetnamu, gdje su do spomenutog udjela došli tijekom zadnje dvije godine. U deset je država taj udio bio veći od 25 posto. Na prvom je mjestu Danska, s 52 posto.

Prema procjenama Embera, korištenje solarne i vjetroenergije moglo bi rasti dovoljno brzo kako bi ograničilo globalno zagrijavanje na 1,5 Celzijusovih stupnjeva više od razina zabilježenih prije početka industrijalizacije.

Proizvodnja energije putem solarnih elektrana rasla je na svjetskoj razini za 23 posto, a putem vjetroelektrana za 14 posto, piše CNN. Kao glavne prepreke bržem rastu solarne i energije vjetra navedena su ograničenja na lokalnoj razini, poput izdavanja dozvola.

Tijekom prošle godine došlo je do rekordnog oporavka potražnje za električnom energijom, za 5,4 posto odnosno dodatnih 1.414 TWh. Korištenje ugljena za proizvodnju električne energije zabilježilo je lani najbrži rast od 1985. godine, za devet posto na 10.042 teravatsati, što je činilo 59 posto ukupnog porasta potražnje.

Proizvodnja korištenjem prirodnog plina porasla je za samo jedan posto. Ali, ukupno povećanje korištenja fosilnih goriva podiglo je razinu emisija ugljik-dioksida na dosad najveću zabilježenu razinu.


na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next