Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zakon o digitalnim tržištima spreman je za Europski parlament Istaknuto

Margrethe Vestager Margrethe Vestager

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager dobila je podršku za svoj prijedlog Zakona o digitalnim tržištima.

Nakon 16 mjeseci pregovora taj je zakon spreman za glasovanje u Europskom parlamentu. Cilj je po prvi put ikad pokušati zauzdati tehnološke divove poput Amazona, Applea, Googlea, Meta Platforms i Microsofta zakonskim odredbama koji ih se izravno tiču umjesto pojedinačnim dugotrajnim antimonopolističkim istragama.

Zakon o digitalnim tržištima pokriva više područja poslovnih praksi velikih tehnoloških tvrtki, propisujući što je dozvoljeno, a što nije. Obuhvatit će tvrtke s tržišnom vrijednošću od najmanje 75 milijardi eura, barem 45 tisuća aktivnih korisnika mjesečno i platformama kao što su aplikacije i društvene mreže.

Globe do 20 posto globalnog prometa

Između ostalog, predviđena je interoperabilnost aplikacija za razmjenu poruka kao što su WhatsApp, Facebookov Messenger i iMessage, kao i njihovo otvaranje prema manjim srodnim platformama ukoliko one to zatraže.

Osim toga, bit će uvedeno pravo na deinstaliranje predinstaliranog softvera, mogućnost pristupa podacima koje tvrtke generiraju za velike platforme, transparentnost oglašavanja, ukidanje povlaštenog tretmana za vlastite proizvode na štetu drugih...

Predviđene su kazne u visini do deset posto godišnjeg prometa na globalnoj razini, odnosno 20 posto za one kojima jedna globa neće biti dovoljna. Također je moguća zabrana preuzimanja tvrtki na određeno razdoblje.

Očekuje se kako će primjer Unije ubrzo slijediti i niz država diljem svijeta, što će za posljedicu imati stezanje regulatornog okvira na globalnoj razini.

Zakon je rezultat frustracije sporošću i neučinkovitošću dosad provedenih postupaka kojima se željelo suzbiti monopolističko ponašanje i prakse tehnoloških tvrtki. Kao primjer je često izdvojen Google, u kojem su nastavljali s nepoželjnim ponašanjem na tržištu iako su već platili više od osam milijardi eura za razne globe.

Zakon bi trebao ne samo zaštititi tržišno natjecanje već i potaknuti inovaciju, pa i dati vjetar u jedra poslovnim modelima pojedinih tvrtki. To se ponajprije odnosi na pretplate i monetizaciju na razini uređaja. Zbog toga možemo očekivati više cijene i
vertikalnu integraciju u sektoru hardvera.

Na Zakon o digitalnim tržištima gleda se kao na važan prvi korak u procesu donošenja novih pravila igre, tim više sto se očekuje kako će ga tehnološki divovi pokušati na razne načine zaobići, piše Reuters.

Ali, analitičari upozoravaju kako će provedba odredbi Zakona o digitalnim tržištima tražiti veći tim od onog kojeg Europska komisija ima u planu i koji bi trebao brojati 80 članova.

Dvojbeno je također i tko će ga konkretno provoditi, zbog nedostatka stručnjaka s odgovarajućim tehničkim iskustvom koji u dovoljnoj mjeri poznaju relevantne segmente tržišta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next