Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Otvorena Teslina nova tvornica u Njemačkoj Istaknuto

Otvorena Teslina nova tvornica u Njemačkoj

Dvije godine nakon što je najavljena, Teslina tvornica u njemačkom gradu Gruenheideu isporučila je prve automobile.

Prilikom otvaranja pogona osnivač i glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk najavio je kako bi tijekom iduće godine ta tvrtka mogla predstaviti probno izdanje softvera za potpuno autonomnu vožnju namijenjenog Europi.

Hoće li do toga doista i doći, ovisit će ponajprije o odobrenju regulatornih agencija, dodao je. Uz to, trebat će savladati više zahtjevnih problema jer se ceste na Starom kontinentu značajno razlikuju od države do države.

Otvorenje uz prosvjede

Njemačke vlasti podržale su projekt Tesline tvornice. Kancelar Olaf Scholz pojavio se na otvorenju i pohvalio pogon kao budućnost automobilske industrije.

No, aktivisti za zaštitu okoliša blokirali su ulaz u tvornicu i istaknuli transparente kojima su upozoravali na visoku potrošnju vode u njoj. Dvojica prosvjednika uspjeli su blokirati promet satima nakon što je svečanost otvorenja završila.

Musk se nadao kako će prvi električni automobili s proizvodne trake sići još prije osam mjeseci. Ali, tomu su se ispriječili problemi s pribavljanjem dozvola i zabrinutost oko utjecaja pogona na okoliš.

Tesla je u međuvremenu bila prisiljena rješavati europske narudžbe isporukama iz tvornice u Šangaju. Konačno odobrenje stiglo je 4. ožujka, uz uvjet zadovoljenja odredbi o korištenju vode i zagađenju zraka.

U pogonu u Gruenheideu trenutno radi oko 3.500 od 12 tisuća radnika, koliko bi ih ukupno trebao zapošljavati.

Očekuje se kako će do 2025. godine isporučivati do 500 tisuća automobila godišnje, više no što je Volkswagen prodao električnih vozila ukupno diljem svijeta tijekom 2021. godine (450 tisuća). Također će s vremenom nadmašiti sve njemačke tvornice isporukom 50 gigavatsati u kapacitetu proizvedenih baterija, piše Reuters.

Volkswagen planira gradnju nove tvornice za električna vozila, vrijedne dvije milijarde eura, pored postojećih pogona u Wolfsburgu, kao i šest novih tvornica baterija u Europi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next