Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazon i Visa dogovorili primirje u sporu oko naknada Istaknuto

Amazon i Visa dogovorili primirje u sporu oko naknada

Amazon i Visa postigli su globalni sporazum kojim su razriješili spor oko naknada kartičarskog diva.

Prema dogovoru, Amazonovi korisnici u Velikoj Britaniji mogu nastaviti koristiti Visine kreditne kartice, a Amazon će odustati od naknade od 0,5 posto na Visine transakcije u Australiji i Singapuru, uvedene tijekom prošle godine. Također, dvije će tvrtke surađivati na novim proizvodima i inicijativama.

Amazon je još tijekom siječnja ove godine odustao od planova prema kojima bi prestao primati Visine kartice u Britanijii, dva dana prije no što su ih trebali upogoniti. Te su dvije tvrtke tad objavile kako će nastaviti pregovore o sveobuhvatnijem rješenju njihovog spora.

Trgovcima je prekipjelo?

Visa je u listopadu prošle godine počela naplaćivati naknadu u iznosu 1,5 posto vrijednosti transakcije za plaćanje kreditnom karticom online ili telefonom između Britanije i Europske unije, odnono 1,15 posto za transakcije debitnim karticama. Bilo je to povećanje od 0,3 posto za kreditne i 0,2 posto za debitne krtice.

Prosječne naknade za obradu kreditnih kartica kreću se između 1,5 i 3,5 posto, piše Reuters. Trgovci su ih dosad prihvaćali kao neizbježni trošak, ali to neće još dugo potrajati, čini se.

Amazon je pritiskao Visu kako bi ju naveo na snižavanje naknada. Blokada korištenja njihovih kartica bila bi prilično ozbiljan udarac za Visu, tim više što je Amazon bio zaprijetio kako će odustati od partnerstva s njima i u Sjedinjenim Državama, tržištu značajno većem nego britansko.Kreditne kartice činile su tijekom 2020. godine trećinu potrošnje na e-trgovinu na području Sjeverne Amerike.

Visa, Mastercard, American Express i druge velike kartičarske kuće u zadnje su vrijeme izložene povećanoj konkurenciji fintech startupa u kategoriji "kupi sad, plati kasnije" poput Klarne, kao i otvorenog bankarstva, tehnologije koja startupima omogućava zaobilaženje tradicionalnih načina plaćanja poput kartica, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next