Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Potrošnja na mobilne aplikacije dosegnula je novi rekord u 2021. Istaknuto

Potrošnja na mobilne aplikacije dosegnula je novi rekord u 2021.

Potrošnja na mobilne aplikacije na globalnoj je razini dosegla 170 milijardi američkih dolara tijekom 2021. godine.

Prema podacima iz izvješća State of Mobile 2022 tvrtke App Annie ostvaren je rast od 19 posto u odnosu na godinu prije. U 2020. taj je rast iznosio 20 posto. Izvješće pokriva trgovine aplikacijama App Store, Google Play i nezavisne dobavljače za operativni sustav Android u Kini.

Rast broja preuzimanja aplikacija je usporio, iako ih je u 2021. instalirano više nego ikad - 230 milijarde. U siječnju prošle godine rast je iznosio sedam posto u odnosu na isto vrijeme 2020., da bi u ovom mjesecu pao na pet posto. Rast broja preuzimanja najviše je moguće pripisati tržištima u razvoju kao što su Indija, Pakistan, Peru, Filipini, Vijetnam, Indonezija i Egipat.

Prednjače društvene mreže, fotografije i video

U porastu je i prosječno vrijeme provedeno u korištenju aplikacija. Prednjače Brazil, Indonezija i Južna Koreja, gdje korisnici provode više od pet sati dnevno s mobilnim aplikacijama.

Prosjek na deset najvećih tržišta - što uključuje prosjeke iz Brazila, Indonezije, Južne Koreje, Meksika, Indije, Japana, Turske, Singapura, Kanade, Sjedinjenih Država, Rusije, Velike Britanije, Australije, Argentine, Francuske, Njemačke i Kine - iznosio je četrii sata i 48 minuta.

Veći dio tog vremena bio je potrošen na društvene mreže te aplikacije za fotografije i video - sedam od svakih deset minuta posvećenih mobilnim aplikacijama. Te su kategorije, uz aplikacije za zabavu, privlačne i pripadnicima generacije Z, naročito u SAD-u, piše Tech Crunch.

Ukupno 233 aplikacije i igre ostvarilo je više od sto milijuna USD prihoda u 2021. godini, dok je 13 naslova premašilo milijardu USD prihoda. To je za 20 posto više nego u 2020.

Vrijednost ukupnog tržišta mobilnih aplikacija popela se na 295 mlrd. USD, 23 posto više nego prošle godine, usprkos strahovanjima zbog promjena u Appleovoj politici zaštite privatnosti. Do kraja ove godine ta bi se vrijednost trebala popeti na 350 mlrd. USD, potaknuta Olimpijskim igrama u Pekingu i američkim izborima.

Tijekom protekle godine izdavači su objavili dva milijuna novih aplikacija i igara, što znači kako ih je dosad u App Storeu i Google Playu objavljeno više od 21 milijun. Naravno, velik broj starijih je u međuvremenu uklonjen pa ih je sad aktivno 5,4 milijuna (3,6 milijuna na Google Playu, 1,8 milijuna na App Storeu).

Google Play je objavio 77 posto svih novih izdanja. Igre su činile 15 posto svih objavljivanja na obje platforme. Potrošnja na igre iznosila je 116 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next