Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Smjena u Twitteru: Dorsey odlazi, zamijenit će ga šef tehnike Istaknuto

Smjena u Twitteru: Dorsey odlazi, zamijenit će ga šef tehnike

Jack Dorsey više nije glavni izvršni direktor Twittera. Na toj će ga poziciji zamijeniti šef tehnike te tvrtke Parag Agrawal.

45-godišnji Dorsey bio je na čelu Twittera i Squarea, tvrtke za digitalno plaćanje. Ostat će u upravi Twittera do skupa dioničara u 2022. godini, kada bi trebao isteknuti njegov redovni mandat.

Predsjednik i glavni operativni direktor Salesforcea Bret Taylor postat će predsjednikom nadzornog odbora, gdje će zamijeniti nekadašnjeg direktora u Googleu Patricka Pichettea, koji će ostati u odboru kao predsjednik povjerenstva za reviziju.

Vrijednost dionica Twittera pala je za 2,74 posto na kraju trgovanja. Od 2015. godine, kad je Dorsey preuzeo vođenje tvrtke, porasle su za 85 posto, dok je vrijednost Squarea porasla za 1.566 posto od javne ponude dionica iste godine.

"Odlučio sam napustiti Twitter jer vjerujem kako je tvrtka spremna nastaviti dalje bez osnivača", naveo je Dorsey u izjavi za javnost, bez dodatnih pojedinosti kojima bi objasnio zašto je dao ostavku.

Agresivno postavljeni ciljevi

37-godišnjeg Agrawala čeka ostvarivanje agresivnih interno postavljenih ciljeva, piše CNBC. U Twitteru do kraja 2023. godine namjeravaju imati 315 milijuna dnevno aktivnih korisnika koje je moguće monetizirati i barem dvostruko veći godišnji prihod.

Agrawal je na mjesto šefa tehnike došao 2017. godine, no u Twitteru je već više od deset godina. Bio je zadužen za strategiju uvođenja umjetne inteligencije i strojnog učenja te predvodio projekte čiji je cilj bio prikazati što relevatnije tvitove korisnicima.

Također je trebao pronaći osobu koja će voditi Bluesky, istraživački projekt pokrenut radi uspostave otvorenih i decentraliziranih standarda za platforme društvenih medija. 

Prema Dorseyevim riječima u to vrijeme, Bluesky treba pomoći društvenim medijima u suradnji oko promocije objava korisnicima i dati korisnicima više mogućnosti upravljanja oko toga koji će sadržaj moći vidjeti. Također treba olakšati uvođenje ograničenja govora mržnje i drugih zloraba, kao i sniziti troškove takvih zahvata podjelom rada na istraživanju i implementaciji.

Agrawal je prije Twittera radio kao istraživač u tvrtkama AT&T, Microsoft i Yahoo. Dorsey ga je naveo kao osobni izbor za nasljednika zbog "dubokog razumijevanja tvrtke i njenih potreba".

Dorseya su umalo smijenili prošle godine nakon što je tvrtka Elliott Management, koja drži značajan dio Twitterovih dionica, zatražila njegov odlazak.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next