Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google je na korak od plaćanja EU globe od 2,4 mlrd. eura Istaknuto

Google je na korak od plaćanja EU globe od 2,4 mlrd. eura

Opći sud Europske unije podržao je odluku iz 2017. godine kojom je Europska komisija odredila kako se Google ogriješio o zakone koji brane monopolističko ponašanje.

Google je, ustanovila je tad Komisija, zlorabio svoju tražilicu kako bi promicao vlastiti servis za usporedbu pri kupovini na štetu konkurencije.

Google i njegova krovna tvrtka Alphabet su se žalili na tu odluku, ali Opći sud ju je danas odbacio i podržao globu od 2,4 milijarde eura. Jedina preostala instanca kojoj se Alphabet i Google mogu obratiti je Europski sud pravde.

Presuda ide u prilog europskoj povjerenici za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja već neko vrijeme ima velike tehnološke tvrtke iz Sjedinjenih Država na piku zbog monopolističkog ponašanja.

Posljedice bi mogli osjetiti i drugi

Osim ovog, Google je dosad u dva navrata bio metom sličnih odluka. Jedna je vezana uz operativni sustav Android (2018. godine), a druga za sustav za prikaz oglasa online AdSense (2019.) U oba se slučaja odlučuje o žalbama, u procesu sličnom ovom kojeg je Google upravo izgubio.

Ključan argument na koji se Vestager oslanja je koncept u kojem, primjerice, Google može zlorabiti svoj dominantni tržišni položaj na jednom tržištu (recimo, internetskih tražilica) kako bi omogućio prednost na drugom (u ovom slučaju digitalne trgovine). Takva praksa, sama po sebi, ne predstavlja kršenje europskih zakona koji brane monopol. Ali njene posljedice, poput gušenja konkurencije koja nudi bolje proizvode, druga su priča.

Opći sud ocijenio je kako postoji dovoljno dokaza kako je Googleovo ponašanje štetno i kako se može smatrati kršenjem zakona.

Pošto je riječ o praksi koju tehnološke tvrtke često koriste, ova bi presuda mogla imati posljedice i po druge tvrtke, piše Verge, kao i druga područja poput trgovina aplikacija, video streaminga, oglašavanja online...

Izvorna pritužba na Google u ovom je slučaju podnesena još 2009. godine. odluče li se Alphabet i Google žaliti - a imaju 2,4 mlrd. USD dolara globe koja im visi nad glavom, pa vjerojatno hoće - na konačni rasplet vjerojatno ćemo čekati još neko vrijeme.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next