Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Exxon planira ogroman pogon za izvlačenje ugljika, ako ga drugi plate Istaknuto

Exxon planira ogroman pogon za izvlačenje ugljika, ako ga drugi plate

Exxon, jedna od najvećih svjetskih naftaških tvrtki, planira ogroman pogon za izvlačenje ugljika iz atmosfere i traži pomoć vlasti te financijera za taj projekt.

Joe Blommaert, predsjednik Exxonovog odjela za niskougljična rješenja (Low Carbon Solutions), najavio je kako dio industrijske zone u američkom gradu Houstonu namjeravaju prenamijeniti u središte za izvlačenje ugljika iz atmosfere i pohranu, vrijedno sto milijardi američkih dolara.

Ideja je zarobiti sav ugljični dioksid koji nastaje u Houston Ship Channelu, 80 kilometara dugom koridoru u kojem je velik broj naftnih i plinskih rafinerija, i pohraniti ga na dno Meksičkog zaljeva. Riječ je, dakle, o ogromnom industrijskom kompleksu koji proizvodi ogromne količine ugljik-dioksida. Kako bi taj projekt zaživio traže podršku vlasti i društva u cjelini.

Spremni su pokriti najviše 15 posto

Tehnologije za izvlačenja ugljika iz atmosfere i njegovu pohranu vjerojatno ćemo morati na ovaj ili onaj način upotrijebiti kako bi smanjili zagrijavanje matičnog nam planeta. Naftna i plinska industrija ih voli zbog više razloga, ali ponajviše zbog toga što uklanja (ili barem ublažava) jedan od najvećih prigovora korištenju fosilnih goriva.

Ali, taj pristup u sadašnjem izdanju ima i više nedostataka. Primjerice, preskup je i ne pomaže u rješavanju problema s plinovima poput metana.

Usprkos tomu, u Exxonu su odlučili dati tim tehnologijama prednost u odnosu na obnovljive izvore energije. Nisu naveli koliko su spremni uložiti u projekt kojeg predlažu, ali su pozvali na javna i privatna ulaganja kako bi bio ostvaren.

Ipak, iz nedavno objavljenih dokumenata jasno je kako je dio Exxonove imovine izložen riziku zbog klimatskih promjena. U toj su tvrtci namjeravaju potrošiti do 15 mlrd. USD tijekom narednih pet godina za podršku inicijativama smanjenja emisija stakleničkih plinova.

U pitanju je velik novac, ali ni približno dovoljan za pokrivanje troškova njihovog ambicioznog plana za Houston, piše Gizmodo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next