Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kriptoizacija je prijetnja zemljama u razvoju, upozorava MMF Istaknuto

Kriptoizacija je prijetnja zemljama u razvoju, upozorava MMF

U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) zabrinuti su zbog kriptoizacije zemalja u razvoju.

U Izvješću o globalnoj financijskoj stabilnosti (Global Financial Stability Report) istaknuta su tri izazova prijelaznog razdoblja za globalnu ekonomiju: pandemija koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, klimatske promjene i kriptovalute.

Iz MMF-a su naveli kako kriptoizacija - što je naziv za preuzimanje inozemne ili digitalne valute u nekoj državi kao službene - donosi značajne rizike i "nije preporučljiva prečica" za poticanje razvoja i rasta nacionalnog gospodarstva.
Iako ta srednjoamerička država nije izrijekom spomenuta, kao primjer je navedena kriptoizacija nedavno provedena u Salvadoru.

Upozoreno je kako bi uvođenje bitkoina u toj državi kao službenog sredstva plaćanja moglo omesti nastojanja središnje banke u postavljanju i provedbi monetarne politike, dovesti do pojave rizika vezanih uz likvidnost i destabilizirati ekonomiju.
Stoga bi se mogli pojaviti problemi na makroekonomskoj, financijskoj i pravnoj razini, naveli su u MMF-u.

Središnje banke trebaju izdavati kriptovalute

Ta je institucija zadnjih mjeseci izrazila priličnu rezervu prema utjecaju kriptovaluta, iako smatraju kako inovacije mogu pomoći zemljama u razvoju.

Kako bi bili izbjegnuti rizici kriptoizacije predložene su mjere suzbijanja rastuće potražnje za kriptovalutama, među kojima su jačanje monetarne politike, očuvanje nezavisnosti središnjih banaka i primjena učinkovitih pravnih i regulatornih mjera kako bi se obeshrabrilo korištenje inozemnih valuta.

Uz to, vladama zemalja u razvoju predloženo je izdavanje digitalnih kriptovaluta putem središnjih banaka, što bi moglo smanjiti kriptoizaciju zadovoljavanjem potražnje za boljim sredstvima plaćanja na domaćem tržištu, piše Coin Desk.

U izvješću je također navedeno kako su kriptovalute poput Tethera i USDC-a potencijalne prijetnje globalnom financijskom sustavu. Kako bi bila osigurana stabilnost tržišta, predloženo je značajno poboljšavanje standarda kojih se izdavači takvih valuta trebaju pridržavati, koji bi bili na razini onih koji vrijede za poslovne banke i fondove koji trguju novcem.

Trenutno je to 120 milijardi američkih dolara vrijedno tržište uglavnom neregulirano, što brine regulatorne agencije diljem svijeta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next