Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rusija odgovorna za više od pola svih državno sponzoriranih hakerskih napada Istaknuto

Rusija odgovorna za više od pola svih državno sponzoriranih hakerskih napada

Rusiju se smatra odgovornom za većinu hakerskih napada iza kojih stoji neka država, a koje su tijekom protekle godine otkrili u Microsoftu.

Ti su napadi uglavnom ciljali vladine agencije i konzultante u Sjedinjenim Državama, Ukrajini, Velikoj Britaniji i europskim državama članicama NATO saveza.

Razorna učinkovitost dugo prikrivenog napada SolarWinds - u sklopu kojeg su hakeri upali u tvrtke koje se bave informacijskim tehnologijama, uključujući i Microsoft - podigle su razinu uspješnosti ruskih hakera s državnom podrškom na 32 posto zaključno s 30 lipnjem ove godine.

U 12 mjeseci prije toga uspješnost napada bila je na 21 posto, objavljeno je u drugom godišnjem Microsoftovom izvješću Digital Defense Report, koje pokriva razdoblje do srpnja 2020. do lipnja ove godine.

Rusi češći, Kina učinkovitija

Ruski su pokušaji napada porasli za 52 posto u odnosu na razdoblje 2019.-2020. godine, gledano po udjelu u globalnim kibernetičkim napadima. Slijedi Sjeverna Koreja s 23 posto (lani su imali tek 11 posto). Kinu se smatra odgovornom za tek jedan od deset napada te vrste (točnije, pali su s 12 na osam posto), ali su njeni hakeri značajno uspješniji jer su u 44 posto slučajeva uspjeli upasti u računalne sustave koje su ciljali.

U izvješću je istaknut ucjenjivački softver (ransomware) kao sve ozbiljnija prijetnja, kojom su u najvećoj mjeri bile pogođene Sjedinjene Američke Države (tri puta više napada nego prva naredna država na tom popisu).

Napadi ucjenjivačkim softverom obično su pokrenuti s kriminalnim i financijskim motivima, dok napadi s državnom podrškom u pravilu se bave prikupljanjem podataka radi nacionalne sigurnosti ili stjecanja konkurentske prednosti.

Tek četiri posto svih napada s državnom podrškom bili su usmjereni protiv ključnih infrastrukturnih objekata i mreža. Za to su daleko više zainteresirani u Kini i Iranu nego u Rusiji, piše AP.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next