Biz Tech web portal powered by vidi logo2

App Store zaradio više nego Activision, Nintendo, Microsoft i Sony zajedno Istaknuto

App Store zaradio više nego Activision, Nintendo, Microsoft i Sony zajedno

Tijekom fiskalne 2019. godine trgovina aplikacijama App Store je od prodaje igara Appleu donijela više novca nego što su, zbirno gledano, ostvarili Activision, Blizzard, Nintendo, Microsoft i Sony zajedno.

Taj je podatak isplivao tijekom parnice u sklopu koje je Epic Games tužio Apple.

Prema analizi koju je objavio Wall Street Journal (WSJ), Appleu su igre tijekom 2019. donijele operativnu zaradu u iznosu od 8,5 milijardi američkih dolara. WSJ procjenjuje kako je Apple tijekom 2019. ostvario dvije mlrd. USD veći operativni profit od prodaje igara nego što su to učinili Activision, Microsoft, Nintendo i Sony zajedno.

Div računalnih igara

Izračun se temelji na financijskih izvješćima tih tvrtki osim u slučaju Microsofta, za kojeg je napravljena procjena. Za trajanja suđenja Apple je osporio navedene iznose operativnih margina, ustvrdivši kako su viši od stvarnih. Ustvrdili su kako pri izračunu nisu bili uzeti uzeti u obzir brojni zajednički troškovi povezani s App Storeom. Drugim riječima, navedeni su svi prihodi vezani uz igre, ali tek manji dio troškova, piše Apple Insider.

Prema procjeni tvrtke Sensor Tower, igre čine veliki dio prihoda koje divu iz Cupertina donosi App Store. Od godišnjih prihoda na razini 15,9 mlrd. USD igre čine 69 posto. Temeljem podataka iznešenih tijekom suđenja, operativna zarada App Storea je procjenjena na 12,3 mlrd. USD, odnosno gotovo petinu ukupnog operativnog profita te tvrtke.

Uzmu li se i mogući dodatni troškovi u obzir, čini se nespornim kako je Apple jedan od divova kad je riječ o prodaji računalnih igara online.

Parnica Applea i Epica je okončana presudom u kojoj je navedeno kako Apple drži više od 55 posto tržišta i pritom ima iznimno visoke profitne margine, ali i kako tužitelj nije uspio pokazati kako je riječ o ilegalnom monopolu. Iz Epica su najavili žalbu na tu odluku.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next