Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dražen Oreščanin želi postati prvim čovjekom HGK Istaknuto

Dražen Oreščanin želi postati prvim čovjekom HGK

Predsjednik uprave tvrtke Poslovna inteligencija i izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin kandidirao se za mjesto predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Na toj je poziciji trenutno Luka Burilović, 54-godišnji Vinkovčanin koji ju je preuzeo 2014. godine. Prije toga je bio predsjednik uprave Sladorane u Županji i pomoćnik ministra poljoprivrede.

Oreščanin je poslovnu karijeru počeo u Zagrebačkoj banci, gdje je od 1992. do 1998. godine sudjelovao u razvoju aplikacija za ocjenu kreditnog rizika i upravljanja rizikom. Potom je prešao u banku Kaptol, gdje je bio potpredsjednik za IT. Tijekom 2000. godine bio je, kao zamjenik direktora odjela za IT u Agrokoru, odgovoran za operativno upravljanje segmentima informacijskog sustava.

Jedan je od osnivača i partnera te dugogodišnji predsjednik uprave Poslovne inteligencije. Ta tvrtka u Hrvatskoj zapošljava 140 ljudi (ukupno 170) i ima podružnice u sedam država.

Također je od 2013. do 2016. bio članom upravnog odbora i predsjednik Hrvatske udruge neovisnih izvoznika softvera (CISEx), a od travnja 2020. je izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Vraćanje HGK poduzetnicima

Oreščaninov program temelji se na tri strateške točke.

1) Depolitizacija i vraćanje ugleda HGK.
2) Dobrovoljno članstvo i funkcioniranje po tržišnim načelima.
3) Podizanje kvalitete usluga i privlačenje novih dobrovoljnih članova.

"Izgradnja neovisnih institucija jedini je ispravan put izgradnje građanskog društva. U Hrvatskoj su sve građanske institucije, pa tako i HGK, oduvijek ovisne o politici i političkim imenovanjima.

Izaberu li me za predsjednika HGK, bit će to pravi početak promjena i reformi. Vjerujem kako će vladajuća politika ovoga puta pokazati zrelost i da se neće uplitati u proces odabira predsjednika HGK kako bi forsirala stranačkog kandidata.
HGK moramo vratiti njenim izvornim vlasnicima, a to su hrvatski poduzetnici", rekao je Oreščanin.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next