Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidia nadmašila očekivanja, kriptovalute podbacile Istaknuto

Nvidia nadmašila očekivanja, kriptovalute podbacile

Proizvođač grafičkih kartica Nvidia je tijekom svog drugog fiskalnog tromjesječja 2021. godine, koje je završilo s 1. kolovozom, prihodima i zaradom nadmašio očekivanja. Ali, slabije poslovne rezultate zabilježio je odjel zadužen za kriptovalute.

Ukupno gledano, Nvidia je ostvarila prihode u visini od 6,51 milijardu američkih dolara (naspram 6,33 mlrd. USD, koliko se očekivalo). Zarada je iznosila 1,04 mlrd. USD naspram očekivanih 1,01 mlrd. USD. Tijekom aktualnog poslovnog kvartala u Nvidiji očekuju kako će ostvariti bolji poslovni rezultat nego što analitičari predviđaju i uprihoditi 6,8 mlrd. USD umjesto 6,5 mlrd. USD.

CMP, tvrtkin proizvod za kriptovalute, donio je 266 milijuna USD, što je podbačaj u odnosu na u svibnju najavljenih 400 mil. USD.

Rast na povećanoj potražnji i zalihama

Nvidia je trenutno u fazi održivog velikog rasta jer je potražnja za njihovim proizvodima uslijed globalne nestašice poluvodiča astronomski porasla. To objašnjava rast prihoda tijekom proteklog tromjesječja za 68 posto u odnosu na godinu prije. U kvartalu prije toga prodaja je porasla za 84 posto.

Grafičke kartice i procesori koje Nvidia proizvodi sve su važniji u nizu industrijskih grana, u rasponu od igara preko umjetne inteligencije do rudarenja kriptovaluta. Prihod dijela tvrtke koji se bavi ponajviše grafičkim karticama porastao je za 87 posto na 3,91 mlrd. USD, brže nego bilo koji drugi segment, uključujući i onaj zadužen za hardver namijenjen podatkovnim centrima, koji je rastao za 46 posto na 2,6 mlrd. USD.

Prihodi od hardvera za igre također su ostvarili spektakularan porast, za 85 posto na 3,06 mlrd. USD. Dobro je išla prodaja grafičkih kartica iz serije GeForce, ali i čipova za igraće konzole poput Nintendovog Switcha, piše CNBC. Velikim dijelom taj je rezultat ostvaren i zahvaljujući zalihama novijih grafičkih kartica od prošle godine. Do kraja ove očekuju probleme u svim dijelovima lanca opskrbe zbog globalne nestašice čipova.

Najbolji kvartal ikad imao je odjel za podatkovne centre, koji je porastao 35 posto u odnosu na godinu prije, na 2,37 mlrd. USD, zahvaljujući povećanoj potražnji kako u industriji, tako i među pružateljima usluga u računalnom oblaku.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next