Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ikea će u Švedskoj domaćinstvima prodavati struju iz obnovljivih izvora Istaknuto

Ikea će u Švedskoj domaćinstvima prodavati struju iz obnovljivih izvora

Vjerojatno najpoznatiji svjetski brend namještaja i srodnih kućnih potrepština od rujna će početi domaćinstvima u Švedskoj prodavati električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Grupacija Ingka, vlasnica većine Ikeinih trgovina diljem svijeta, objavila je kako će domaćinstva u toj nordijskoj državi moći od njih kupiti električnu energiju proizvedenu u solarnim parkovima i vjetroelektranama, kao i pratiti korištenje energije putem aplikacije.

Tvrtka Svea Solar, Ingkin partner u kojem proizvode solarne panele za Ikeu, otkupljivat će struju od platforme za razmjenu energije Nord Pool i preprodavati ju bez naknade. Struju će preuzimati iz solarnih i vjetropogona starih pet godina ili manje kako bi potakli gradnju novih.

Domaćinstva će za Strömmu, kako je novi tarifni model prodaje električne energije nazvan, plaćati fiksnu mjesečnu naknadu i varijabilni dio koji će ovisiti o potrošnji. Zasad još nije poznato o kolikim bi iznosima mogla biti riječ.

Širenje na druga tržišta

Ikea, koja inače prodaje solarne panele za domaćinstva na 11 tržišta, tim će kupcima ponuditi aplikaciju pomoću koje će moći pratiti potrošnju, ali i prodati eventualni višak proizvedene struje, piše Reuters. Nadaju se kako će ovu ponudu moći uskoro proširiti na sva tržišta gdje nude solarne panele do 2025. godine.

U Ikei namjeravaju postati klimatski pozitivni do 2030. godine, što podrazumijeva smanjenje emisija stakleničkih plinova cijelom njihovom lancu vrijednosti, od proizvodnje do odlaganja namještaja. 

Obnovljivi izvori energije u tome bi trebali igrati značajnu ulogu. Korištenje Ikeinih proizvoda (u što se računaju i uređaji, rasvjeta, elektronika poput zvučnika i tome slično) čini oko 20 posto ukupnog Ikeinog klimatskog otiska.

Ikea je već prestala prodavati rasvjetu koja se ne temelji na LED tehnologiji, a uskoro će iz ponude izbaciti i alkalne baterije koje nije moguće više puta puniti, piše Tech Crunch.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next