Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američkom ogranku T-Mobilea ukradena je ogromna količina podataka Istaknuto

Američkom ogranku T-Mobilea ukradena je ogromna količina podataka

Iz T-Mobilea je stigla potvrda kako su hakeri u ponedjeljak, 16. kolovoza, uspjeli upasti u njihove interne web poslužitelje. Istraga incidenta još je u tijeku pa nije poznato jesu li se dokopali osjetljivih korisničkih podataka.

Do reakcije T-Mobilea došlo nakon što je Motherboard objavio kako je na jednom internetskom forumu na prodaju ponuđena ogromna količina podataka povezanih s navodno više od 100 milijuna ljudi. Pokaže li se to točnim, bit će to jedan od najvećih hakerskih upada u sustav nekog telekoma ikad. zabilježen dosad.

Prema tvrdnjama prodavatelja, podaci su bili prikupljeni s T-Mobileovih web servera. Među tim podacima bili su brojevi socijalnog osiguranja i vozačkih dozvola, jedinstveni IMEI brojevi (po kojima je moguće prepoznati mobitele), imena i prezimena te fizičke adrese. Provjerom na uzorcima podataka ustanovljeno je kako se doista radi o korisnicima T-Mobilea, piše Ars Technica.

Za paket ukradenih podataka s 30 milijuna brojeva socijalnog osiguranja i vozačkih dozvola tražio je šest bitkoina, vrijednih oko 270 tisuća američkih dolara. Ostalo je ponuđeno na prodaju privatnim kanalima, piše Daily Mail.

Moguće je kako je T-Mobile bio žrtvom većih hakerskih napada i do šest puta tijekom zadnjih nekoliko godina. Između ostalog, hakeri su 2018. godine neovlašteno pristupili imenima korisnika, poštanskim brojevima korištenima za naplatu, brojevima telefona, e-mail adresama, brojevima korisničkih računa, tarifama i podacima vezanima uz naplatu računa. Tada je u pitanju bilo ko dva milijuna korisnika.

U aktualnom su slučaju, čini se, za upad u T-Mobileove računalne sustave zlorabili loše konfiguriran GPRS gateway za 2G/3G mreže, navodno korišten za testiranje, koji je bio dostupan putem interneta. Sigurnosni propust je u međuvremenu zakrpan.

T-Mobile je u travnju ove godine dovršio spajanje sa Sprintom. Tako nastala tvrtka postala je drugi najveći telekom u Sjedinjenim Državama, s više od 220 milijuna korisnika.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next