Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple prodao upola više iPhonea nego prošle godine Istaknuto

Apple prodao upola više iPhonea nego prošle godine

Apple je u svom trećem fiskalnom tromjesječju nadmašio očekivanja analitičara i ostvario rast od barem 12 posto za sve glavne proizvode.


Ukupno gledano, Appleova prodaja porasla je 36 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Samo je prodaja pametnih telefona iPhone veća za blizu 50 posto nego lani.

Jabučari su u tri mjeseca uprihodili 81,41 milijardu američkih dolara (očekivalo se 73,3 mlrd. USD). Od toga je 39,5 mlrd. USD donio iPhone, 17,4 mlrd. USD stiglo je od usluga (povećanje od 33 posto), 8,7 mlrd. USD od ostalih proizvoda (+40 posto), 8,2 mlrd. USD od računala iz serije Mac (+16 posto) i 7,3 mlrd. USD od iPada (+12 posto). Bruto marža iznosila je 43,3 posto (očekivalo se 41,9 posto), piše CNBC.

Riječ je o dijelu godine kad Apple obično posluje slabije nego inače. No, prošle su godine ostvarili rekordan rezultat kad je riječ o prodaji.

Usluge ne posustaju

Šef Applea Tim Cook uspjeh je pripisao ne samo zamjeni starijih modela iPhonea novijima, već i tome što nemali broj korisnika uređaja s operativnim sustavom Android po prvi put počinje koristiti njihove uređaje.

Što se usluga tiče, postavljeni su novi rekordi u prodaji glazbe, videa, računalstva u oblaku, oglašavanju i plaćanjima. Apple sad ima 150 milijuna pretplatnika više nego lani, ukupno 700 milijuna.

U tekućem kvartalu Apple bi trebao također ostvariti dvoznamenkasti rast u usporedbi s prošlom godinom.

Šef financija te tvrtke Luca Maestri upozorio je kako poslovni rezultati neće biti tako dobri kao u ovom tromjesječju zbog tečajnih razlika, sporijeg rasta usluga i nestašica komponenti za iPhone i iPad. 

Kad ne bi bilo tih nestašica Apple bi vjerojatno ostvario još bolje poslovne rezultate, procijenio je Cook. Požalio se također na troškove prijevoza, za koje smatra kako su previsoki.

Apple je također odlično poslovao na području Kine, Hong Konga i Tajvana, gdje je ostvario 14,7 mlrd. USD prihoda (+58 posto). Treba imati u vidu kako je su dijelovi Kine u to vrijeme lani bila u karanteni.

Usporedbe radi, prodaja u Sjedinjenim Državama rasla je blizu 33 posto na 39,5 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next