Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Richard Branson žuri postati prvim milijarderom u svemiru Istaknuto

Richard Branson žuri postati prvim milijarderom u svemiru Virgin Galactic

Britanski milijarder Richard Branson namjerava u svemirskoj utrci prestići kolegu milijardera i suparnika Jeffa Bezosa.

Njegova tvrtka Virgin Galactic objavila je kako će se Branson uputiti u svemir u nedjelju, 11. srpnja, devet dana prije no što će to učiniti Bezos. Pođe li sve prema planu, Branson će time postati prvim milijarderom koji će otputovati u svemir letjelicom čiji je razvoj financirao, piše CNN.

Virgin Galactic još je prije više godina najavio planove o slanju turista u svemir, ali je taj program naišao na više poteškoća, uključujući i nesreću tijekom probnog leta 2014. godine, u kojoj je smrtno stradao kopilot.

Svemirska utrka milijardera

Od ranih dvijetisućitih godina Bezos i Branson natječu se tko će prije razviti, testirati i lansirati suborbitalne rakete koje bi mogle do ruba svemira povesti društvo dubokih džepova koje si to može priuštiti. Iako je to suparništvo nazvano svemirskom utrkom milijardera Branson tvrdi kako ga ne zanima natjecanje tog tipa i kako je važnije temeljito se pripremiti kako bi sve prošlo u redu.

Bezosova tvrtka Blue Origin ranije je najavila kako će uz njihovog šefa u svemir se otisnuti njegov brat Mark i 82-godišnja Amerikanka Wally Funk. Funk je već bila prošla astronautski trening za program Mercury američke svemirske agencije NASA-e, ali nije dobila priliku doista otići u svemir.

Sad će joj to biti omogućeno zahvaljujući široj javnosti i dalje nepoznatom dobrotvoru koji je na dražbi platio 28 milijuna američkih dolara za tu povlasticu.

U Virgin Galacticu su prvotno na svoju četvrtu misiju s ljudskom posadom planirali poslati uobičajenu posadu, ali su od toga očito odustali. Bransonu će se pridružiti Beth Moses, šefica odjela za obuku u Virgin Galacticu koja je već letjela u svemir te zaposlenici Virgin Galactica Colin Bennett i Sirisha Bandla.

Već se neko vrijeme nagađa kako bi se na to mogao odlučiti i Elon Musk, no dosad se inače pričljivi milijarder i šef tvrtke SpaceX nije definitivno izjasnio oko toga.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next