Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tvrtka Dok-ing ima novo robotsko vozilo za ekstremne situacije Istaknuto

Vjekoslav Majetić (Dok-ing) Vjekoslav Majetić (Dok-ing) Miroslav Wranka

Nakon više od tri godine razvoja, zagrebačka tvrtka Dok-Ing predstavila je Komodo, robotski sustav na daljinsko upravljanje za rad u ekstremnim nuklearnim, biološkim i kemijskim uvjetima.

Kako se moglo čuti tijekom predstavljanja, riječ je o jedinstvenom stroju koji može djelovati u uvjetima otvorene vatre, eksplozije, urušavanja, visokih koncentracija eksplozivnih i toksičnih tvari, kao i u terorističkim prijetnjama. Namijenjen je, dakle, kako bi sudjelovao u situacijama koje su opasne po živote ljudi.

"Stroj je daljinski upravljiv i ima elemente umjetne inteligencije. Jedinstveni je multifunkcijski uređaj te vrste u svijetu i dosad je naš najveći projekt", ustvrdio je Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik Dok-inga.

Projekt vrijedan 18,2 milijuna kuna

Vozilo teško 17 tona ima hibridni pogon. Zahvaljujući baterijama može djelovati u uvjetima gdje ne mogu raditi motori s unutarnjim sagorijevanjem, primjerice gdje su niske razine kisika ili visoke temperature, uz autonomiju do šest sati pod punim opterećenjem.

Robot može preuzeti obavljanje zadataka u ekstremnim uvjetima nuklearnih, bioloških kemijskih i radioloških prijetnji, poslove uklanjanja prepreka i opasnih predmeta, RKB detekcije, izviđanja, motrenja, uzorkovanja, RKB dekontaminacije i neutralizacije toksičnih industrijskih kemikalija, gašenja vatre i neutralizacije eksplozivnih naprava.

Zahvaljujući sposobnosti prikupljanja i obrade podataka u skladu sa standardima NATO-a može i predvidjeti određene događaje. Uz to je i modularan pa ga se može po potrebi prenamijeniti za raznovrsne zadaće, kako vojne tako i civilne. Stoga ga je moguće koristiti i u, primjerice, akcijama spašavanja, krčenja ruševina i odrona, gašenja požara...

Robotski sustav Komodo Dok-ing



Projekt razvijen u suradnji s Fakultetom elektronike i računarstva u vrijedi 18,2 milijuna kuna, od čega je 50 posto sufinancirano kroz europske strukturne i investicijske fondove. Europska komisija svrstala je Dok-ingov projekt među top 20 od 972 analizirana projekta iz područja sigurnosno-obrambene industrije.

Predstavljeno vozilo je prvi prototip koji trenutno prolazi kroz niz testiranja radi pripreme serijske proizvodnje, što bi moglo potrajati oko godinu dana, ali i u sklopu programa Stalna strukturirana suradnja (Permanent Structured Cooperation, PESCO).

Namijenjeno je prvenstveno europskom tržištu. Majetić nije naveo koliko bi Komodo mogao koštati, ali je na novinarsko pitanje odgovorio kako je vjerojatno riječ o nekoliko milijuna eura. Uvjeren je kako Dok-ing svojim trenutnim kapacitetima može zadovoljiti potražnju.

Ministar obrane Mario Banožić i Vjekoslav Majetić

"Prvi put imamo priliku koristiti europska sredstva namijenjena obrani. S Dok-ingom i ostalim članicama obrambenog klastera tražimo partnere s kojima bismo ponudili projekte od interesa za Hrvatsku vojsku. Najesen ćemo, nadamo se, imati prilike predstaviti inovacije domaćih tvrtki inozemnim partnerima. Podrška Vlade ovakvim projektima nije upitna", rekao je ministar obrane Mario Banožić

Ministar se referirao na sredstva iz Europskog obrambenog fonda, gdje će isprva postati dostupno oko 7,9 milijardi eura, od čega 2,6 mlrd eura za istraživanje i razvoj. Banožić je također rekao kako je najveća vrijednost Dok-ingovog projekta u tome što nudi i vozilo i uslugu te kako će biti prioritet za Ministarstvo obrane pri nabavci nove opreme.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next