Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google odgodio kontroverzni plan uklanjanja internetskih kolačića Istaknuto

Google odgodio kontroverzni plan uklanjanja internetskih kolačića

Google je do 2023. godine odgodio primjenu plana koji je predviđao ukidanje podrške za praćenje internetskih kolačića (cookies) trećih strana u web pregledniku Chrome.

U većini drugih web preglednika ta je podrška već ukinuta. Za Google, čiji Chrome drži blizu polovice globalnog tržišta, to nije laka i jednostavna odluka jer je riječ o najvećoj oglašivačkoj tvrtci na svijetu. Morali su prvo pronaći način kako zaštititi svoj poslovni model.

Zamjenski plan ponudili su u vidu kontroverznog sustava nazvanog FLoC (skraćenica za Federated Learning of Cohorts), protiv kojeg su se pobunili mnogi, a Europska unija pokrenula istragu zbog sumnji u zlorabu dominantnog tržišnog položaja.

Nakon što su ih zasuli kritikama u Googleu su se posuli pepelom i priopćili kako je "postalo jasno da je potrebno više vremena u cijelom ekosustavu dok sve ne sjedne kako treba", piše Ars Technica. Stoga su smrt internetskih kolačića odgodili za oko godinu i pol, do 2023.

Plan s kojim nitko nije sretan

U siječnju 2020. godine bili su najavili kako će podrška za internetske kolačiće trećih strana biti ukinuta najkasnije za dvije godine. Chrome je trebao početi blokirati kolačiće kakve se obično koristi za prikupljanje podataka korištenih za ciljano oglašavanje. Ali, s obzirom na prirodu Googleovog poslovanja i strukturu prihoda potpuni prestanak praćenja korisnika nije dolazio u obzir.

Stoga su kao alternativno rješenje predožili FLoC. Umjesto da pojedine tvrtke skrivaju internetske kolačiće trećih strana koji vas prate na vašem računalu taj bi sustav izradio vaš profil koji bi Google isporučivao zainteresiranim oglašivačima na zahtjev.
To bi, tvrdili su u Googleu, trebalo ukloniti identifikaciju pojedinaca iz procesa praćenja za oglašavanje tako što bi ih anonimizirala povezivanjem u skupine.

No, nemali broj kritičara nije bio uvjeren kako će tome doista biti tako. Protiv FLoC-a se podigla ne samo zaklada Electronic Frontier, već i razvojni programeri koji stoje iza web preglednika Brave, Vivaldi i DuckDuckGo. Apple, Microsoft, Mozilla, Opera i drugi proizvođači browsera su objavili kako nemaju plan implementacije za FLoC, dok ga u Amazonu već blokiraju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next