Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel ima dva nova čipa za laptope i modul za 5G Istaknuto

Intel ima dva nova čipa za laptope i modul za 5G

Netom prije no što će na Tajvanu početi sajam Computex Intel je predstavio dva nova procesora namijenjena tankim i laganim prijenosnim računalima te modul 5G M.2 za laptope, nazvan Intel 5G Solution 5000.

Taj bi modul proizvođačima laptopa trebao omogućiti ugradnju najnovije tehnologije za mobilne mreže pete generacije u njihove proizvode. Razvijen je u suradnji s tvrtkama MediaTek (odakle je stigao modem) i Fibocom (gdje su napravili modul i ishodili potrebne certifikate). Intel 5G Solution 5000 M.2 podržava standard 5G NR u srednjopojasnim frekvencijama ispod šest GHz. Bit će ugrađen ponajprije u prijenosna računala Acera, Asusa i HP-a tijekom ove godine.

Dolaze s Iris Xe

Što se procesora tiče, u pitanju su Core i7-1195G7 i i5-1155G7, nastali temeljem modela iz serije Tiger Lake i7-1185G7 i i5-1135G7 predstavljenih prošlog rujna. Temelje se na Intelovoj platformi Evo i nude podršku za standard Wi-Fi 6.

Core i7-1195G7 i Core i5-1155G7 su četverojezgreni i osmonitni procesori s podrškom za memoriju do DDR4 3200 Hz. Razlikuju se po temeljnoj radnoj frekvenciji (2,9 naspram 2,5 GHz) i maksimalnom turbo boostu (pet GHz na jednoj do dvije jezgre, 4,6 GHz na svij jezgrama u usporedbi s 4,5 odnosno 4,3 GHz), piše Gizmodo.

Oba nova procesora dobila su noviju i bržu ugrađenu grafiku Iris Xe, što im daje prednost u odnosu na usporedive AMD-ove čipove, koji se i dalje oslanjaju na razmjerno sporije grafičke čipove iz generacije Vega.

U Intelu tvrde kako bi trebali ponuditi do 25 posto bolje performanse nego konkurencija, što se prvenstveno odnosi na AMD-ovu seriju Ryzen. No, trebali biste osjetiti popriličnu razliku ako ste dosad koristili Intel UHD Graphics 630. Također mogu obaviti do osam puta brže transkodiranje i omogućiti do dvostruko bržu montažu videa.

Novi bi se čipovi trebali bi se naći u idućem izdanju osvježenih laptopa kasnije ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next