Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Najmodernija optička i 5G infrastruktura u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 Istaknuto

Najmodernija optička i 5G infrastruktura u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1

A1 Hrvatska i SIMORA (Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije) predstavili su partnerstvo u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1. Developeri okupljeni oko poduzetničkog inkubatora i polaznici programa za razvoj igara dobili su priliku raditi s najboljim pristupnim tehnologijama te prilagoditi svoje proizvode brzinama, latenciji i drugim prednostima koje im pružaju gigabitne 5G i optička mreža te tako bili globalno konkurentni.

Osim tehnološkog partnerstva, A1 Hrvatska i PISMO inkubator nastavljaju zajednički promicati inovacije te kroz edukativne programe raditi na učenju digitalnih vještina budućnosti. Također, zajednički cilj im je poticanje razvoja domaće gaming industrije i zajednice koju A1 Hrvatska kroz A1 Adria Ligu i druge projekte podržava već četiri godine.

„Ponosan sam što je Europsko udruženje razvojnih agencija iz Bruxellesa nedavno proglasilo SIMORA-u najboljom europskom razvojnom agencijom. Uz to, projekt „Centar gaming industrije“ uvršten je u strateške infrastrukturne projekte unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sve to dokazuje perspektivu Novske da postane regionalni centar te industrije koja ima izniman rast i donosi dodanu vrijednost lokalnoj zajednici i Hrvatskoj. U našem inkubatoru već sad posluje pedesetak startupova i u tijeku je edukacija pete generacije polaznika programa za videoigare. Upravo su tehnička podrška i pristup najmodernijoj optičkoj i 5G mreži, koje nam je omogućio naš tehnološki partner A1 Hrvatska, jedni od preduvjeta kako bismo razvijali digitalne proizvode za budućnost“, izjavio je Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke agencije.

„Veseli me što ova suradnja nadilazi tehničku podršku te što su naši partneri, baš kao i mi u A1 Hrvatska, snažno usmjereni na učenje digitalnih vještina budućnosti, ali i na sve povezano s brzorastućom gaming industrijom. Na raspolaganju su im znanje i stručna pomoć naših stručnjaka za razvoj i primjenu novih tehnologija poput 5G-a. To je tehnologija koja će biti jedan od pokretača oporavka te razvoja domaćeg gospodarstva i ubrzane digitalizacije. Pred nama su nevjerojatne mogućnosti primjene pametnih rješenja koja će imati direktan utjecaj na povećanje zaposlenosti, razvoj gospodarstva i BDP-a u Hrvatskoj“, poručio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.
Polaznici programa za razvoj igara i zaposlenici pedesetak startupova imaju na raspolaganju najmodernije pristupne tehnologije – gigabitnu A1 optičku i indoor 5G mrežu. Očekivane performanse, gigabitna brzina i niska latencija ostvarene su na testnoj mreži u frekvencijskom području od 3,5 GHz, što je omogućilo brzine do 1,3 Gbps i odziv od 5 ms.

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska objasnio je da je cilj kompanije izgradnja 5G mreže kojom će se osigurati pokrivenost, vrhunske mrežne performanse i kvaliteta usluge na kakve su A1 korisnici i naviknuti: „Naša je strategija ubrzana izgradnja 5G infrastrukture u frekvencijskom području od 3,5 GHz te povećanje pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na 5G i 4G tehnologiji u frekvencijskom području od 700 MHz. To će omogućiti kvalitetan širokopojasni pristup i na lokacijama gdje je bakrena parica kao zastarjela tehnologija prošlosti jedina dostupna,“ objasnio je Makar te dodao: „Pokretanjem gigabitne 5G mreže pokrit će se svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb. S obzirom na to da će 5G mreža biti puštena u rad usred ljeta, domaći i strani gosti imat će priliku koristiti 5G mrežu u nekim od turističkih središta kao što su Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice“.

Mobilna 5G mreža otvorit će širom vrata razvoju i primjeni AR i VR tehnologije što je A1 Hrvatska demonstrirala u suradnji s Delta Realityjem, prvim domaćim specijaliziranim studijom za stvaranje sadržaja u virtualnoj stvarnosti. Osnivač i direktor Vedran Škarica objasnio je da s 5G mrežom VR svijet postaje realniji i responzivniji, što omogućuje vrhunski doživljaj. Predstavio je to na projektu posebno razvijenom za ovu priliku – VR simulaciji stolnog tenisa na testnoj A1 5G mreži. Pokazni meč u virtualnoj stvarnosti odigrali su predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský i bivši stolnoteniski reprezentativac Roko Tošić koji je poručio da je ovo dokaz da tehnologija i sport itekako idu zajedno te se nada da će ta sinergija u virtualnoj dimenziji izazivati sve više interesa, posebno kod mladih i djece koja tek ulaze u svijet sporta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next