Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazon kupuje Metro Goldwyn Mayer za 9 mlrd USD? Istaknuto

Amazon kupuje Metro Goldwyn Mayer za 9 mlrd USD?

Amazon se sprema kupiti Metro Goldwyn Mayer za devet milijardi američkih dolara.

Kako piše Variety, američki div digitalne trgovine Amazon ponudio je devet mlrd. USD za legendarnu tvrtku koja u svom katalogu ima filmske i ine naslove kao što su James Bond, The Handmaid’s Tale, Rocky, Stargate, Robocop, Legally Blonde i Vikings, kao i veliki broj desetljećima starih filmova te mrežu Epix.

Ranije je Information objavio kako bi preuzimanje MGM-a moglo vrijediti između sedam i deset mlrd. USD.

Pregovore, čini se, vodi Mike Hopkins, viši dopredsjednik Amazons Studios, izravno s predsjednikom odbora MGM-a Kevinom Ulrichom, čiji je Anchorage Capital među većim udjelničarima u MGM-u. Iz Amazona su također pozvali Jeffa Blackburna na povratak u njihove redove kako bi preuzeo mjesto za kormilom konsolidirane grupacije koja bi obuhvatila medije i zabavu na globalnoj razini.

Navodno je devet mlrd. USD iznos kojem su se u MGM-u nadali, piše Verge, nakon što je ta tvrtka ponuđena na prodaju u prosincu prošle godine.

Priprema za okršaj s Disneyem i Netflixom

Kako je američki telekom AT&T neki dan izdvojio WarnerMedia u zasebnu poslovnu jedinicu i upario ga s Discoveryjem, ne bi bilo neobično kad bi se Amazon i MGM uspjeli dogovoriti i zaključiti posao kako bi se što bolje nosili s Disneyem i Netflixom. Ipak, zasad još nije jasno u kojoj su fazi pregovori - navedeno je tek kako traju već tjednima, o čemu nema službene potvrde - kao ni kakav bi im konačni ishod mogao biti.

MGM posjeduje katalog sa četiri tisuće filmskih naslova i 17 tisuća sati TV programa. U prvom tromjesječju ove godine ostvario je prihod od 403,3 milijuna USD, 27 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, uz neto zaradu od 29,3 mil. USD (lani su zabilježili gubitak od 12,1 mil USD).

Mediji i multimedijski sadržaji čine tek razmjerno mali dio Amazonovog poslovanja, ali su zato u brzom usponu. Tijekom protekle godine Amazon je potrošio 11 mlrd. USD na TV emisije, filmove i glazbu za svoje servise, Prime, 40 posto više nego godinu dana prije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next