Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Neke od najprofitabilnijih aplikacija u App Storeu su prijevara Istaknuto

Neke od najprofitabilnijih aplikacija u App Storeu su prijevara

Neke od aplikacija s najvećom zaradom u App Storeu u stvari su prijevara, ali odgovorne u Appleu za to nije briga.

Kosta Eleftheriou tijekom je nekoliko proteklih mjeseci pokazao kako u Appleu ili nisu zainteresirani ili nisu u stanju zaustaviti prijevare teške više milijuna američkih dolara u trgovini aplikacijama App Store. 

U više je navrata pronašao prevarantske aplikacije koje vrebaju vlasnike pametnih telefona iPhone i tablet računala iPad tako što ih nastoje namamiti na "besplatno" probno razdoblje aplikacija s tisućama lažnih odličnih recenzija. Potom korisnicima naplaćuju ogromne iznose za pretplatu koju nije jednostavno otkazati ili traže novac ponovno ili je puna verzija već bila plaćena.

Pokrenuli se tek kad je stigla tužba

Kako je to moguće u, navodno, vrlo sigurnoj trgovini koja Appleu donosi 64 milijarde američkih dolara godišnje i iza koje stoje čuda tehnologije te tim ljudi koji bi se time trebao baviti? Pa, kako piše Verge, dovoljno je potražiti aplikacije koje ostvaruju najviše prihoda pa zatim one sa sumnjivim korisničkim recenzijama i nevjerojatno visokim cijenama pretplate. Apple, doduše, od 2017. godine ne objavljuje popise aplikacija s najvećim prihodima, ali niz tvrtki i dalje dijele te podatke pa je do njih moguće razmjerno lako doći.

Problem je, između ostalog, u tome što Apple u ocjenu aplikacije uključuje sve slučajeve kad je dobila neki broj zvjezdica, ne samo one uz koje postoji i korisnička recenzija. Razlika između konačnog rezultata u ta dva scenarija može biti drastična - za jednu koja je bila među deset s najvećim prihodima bila je 4,5 naspram 1,7.

Ali, nevolja je nije samo u tome što Appleu promiče veliki broj takvih slučajeva, već i što ne reagiraju na njih, iako ih je Eleftheriou zbog toga prozvao prije više od dva mjeseca, pa niti nakon što je isto učinio i Verge te drugi mediji.

Slučajno ili ne, pokrenuli su se tek kad je neke od tih prijevara tvrtka Epic Games opisala u svojoj tužbi protiv Applea. Stoga se čini izvjesnim kako bi tijekom te parnice u javnost moglo izaći puno prljavog rublja o navodno najsigurnijoj trgovini aplikacijama na svijetu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next