Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Suosnivač Neuralinka napustio je tu tvrtku bez objašnjenja Istaknuto

Suosnivač Neuralinka napustio je tu tvrtku bez objašnjenja

Max Hodak, dosadašnji predsjednik Neuralinka - tvrtke Elona Muska koja radi na razvoju sučelja mozak-računalo - napustio je tu tvrtku prije nekoliko tjedana.

Hodak, biomedicinski inženjer koji je s Muskom osnovao Neuralink, nije naveo razloge zašto se odlučio na odlazak. U objavi na Twitteru stoji tek kako je puno toga naučio dok je bio u toj tvrtci te da ju i dalje svesrdno podržava. 

Iako je spomenuo kako se namjerava baviti nečim novim, nije precizirao o čemu se radi, piše Gizmodo. Osim Neuralinka, dosad je pokrenuo Transcriptic (robotski laboratorij u računalnom oblaku) i MyFit (analitički alat kojeg je prodao tvrtci Naviance u listopadu 2010. godine).

Uspješni eksperimenti s majmunima i svinjama

Neuralink je pokrenut 2017. godine kako bi stvorio širokopojasno sučelje mozak-računalo koje će putem čipova umetaka povezivati ljudski mozak s računalnim sučeljem.

Musk je zamislio više mogućnosti primjene takvih uređaja i pratećeg softvera - recimo, ljudi s paralizom bi ih mogli koristiti kako bi umom upravljali pametnim telefonima, a paraplegičaril napravama koje bi im omogućile hodanje. Ekscentrični milijarder također smatra kako bi mogli poslužiti za simbiozu s umjetnom inteligencijom kako bismo mogli držati korak s napretkom tehnologije.

Tijekom travnja je iz Neuralinka stigla objava kako su uspjeli naučiti devet godina starog makaki majmuna Pagera kako da koristi njihov umetak za igranje računalne igre "Pong". Prije toga su ga obučili korištenju joysticka, nagradivši ga sokom od banane svaki put kad bi uspješno učinio ono što se do njega tražilo.

Tijekom eksperimenta pratili su i bilježili aktivnosti Pagerovog mozga putem više od 2000 elektroda ugrađenih u njegov čeoni režanj, točnije dio koji upravlja koordinacijom pokreta ruke. Prikupljene podatke obradio je potom Neuralikov algoritam kako bi mogao predvidjeti namjeravane pokrete. Nakon nekoliko minuta kalibracije razumio je Pagerove neuralne obrasce u mjeri dovoljnoj kako bi majmun mogao pomicati kursor na zaslonu bez joysticka.

Neuralink također eksperimentira i sa svinjama. Musk je nedavno objavio kako je američka regulatorna agencija Food and Drug Administration toj tvrtci odobrila status koji će omogućiti ubrzavanje razvoja, procjene i provjere medicinskih uređaja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next