Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Korak smo bliže komercijalizaciji sučelja mozak-računalo Istaknuto

Korak smo bliže komercijalizaciji sučelja mozak-računalo BrainGate/NurmikkoLab/Brown University

Nakon što je tvrtka Neuralink Elona Muska početkom ovog mjeseca pokazala kako majmun može igrati igru "Pong" koristeći bežični umetak u mozgu istraživači pri konzorciju BrainGate uspješno su dokazali kako je širokopojasno sučelje mozak-računalo moguće na ljudima.

U znanstvenom radu objavljenom u časopisu IEEE Transactions in Biomedical Engineering opisali su kako im je to pošlo za rukom s dva pacijenta s tetraplegijom.

Sučelja mozak-računalo koriste električnu aktivnost neurona kako bi te signale pretočili u djelovanje. Obično se oslanjaju na elektrodne senzore, čipset za odašiljanje signala i računalne algoritme kako bi ih dekodirali. Mogu biti u obliku uređaja koje se prikači na glavu ili ugrađeni izravno u mozak. Prva su manje invazivna, ali i niže razine preciznosti, piše Ars Technica, dok je za druge potrebno operirati mozak, što je uvijek rizično.

Velik korak naprijed

U BrainGateu su koristili umetke na pacijentima s ozljedom leđne moždine ili Lou Gehrigovom bolešću. Još 2012. godine dva su paralizirana pacijenta uz njihove umetke uspješno upravljali robotskom rukom. U međuvremenu je spektar aktivnosti proširen na tipkanje na računalu i korištenje aplikacija za tablet računalo. Ali, velikom preprekom pokazalo se, između ostalog, to što neuroni proizvode i odašilju puno podataka, sa čime se dosadašnja bežična sučelja mozak-računalo nisu mogla nositi na odgovarajuči način.

Novi BrainGateov bežični odašiljač zove se Brown Wireless Device (BWD) i teži 42,5 grama. Osmislio ga je istraživač Arto Nurmikko. Postavlja ga se na vrh glave pacijenta, gdje se spaja s elektrodom u umetku u čeonom režnju mozga. Tijekom puna 24 sata BWD su koristila pacijenta - muškarci stari 35 i 65 godina - paralizirana uslijed ozlijede leđne moždine. Rezultati su zasad obećavajući.

Uređaj trenutno dekodira ili tumači naglo povećanje aktivnosti mreže neurona. No, omogućit će praćenje i bilježenje tih i srodnih aktivnosti na razinama kakve dosad nisu bile moguće, što otvara mogućnost ne samo za napredak tehnologije, već i komercijalizacije ove tehnologije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next