Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Lyft za pola mlrd USD Toyoti prodaje odjel za autonomna vozila Istaknuto

Lyft za pola mlrd USD Toyoti prodaje odjel za autonomna vozila

Lyft će prodati svoj odjel za autonomna vozila Level 5 tvrtci Woven Planet Holdings, podružnici japanskog diva Toyote, za 550 milijuna američkih dolara u gotovini.

U sklopu preuzimanja dogovoreno je kako će Lyft i Woven Planet zajedno raditi na podizanju razine sigurnosti tehnologije na kojima se temelje autonomna vozila. Također, piše Verge, Toyota će preuzeti sve podatke i platformu nastalu tijekom četiri godine razvoja.

Lyftov je projekt bio razmjerno mali, ali produktivan. Pokrenut je 2017. godine s ambicioznim ciljem: do 2021. bi većina Lyftovih vožnji trebala biti u autonomnim vozilima. Uglavnom se bazirao na desecima tisuća vožnji na području Las Vegasa (SAD), sa živim vozačima kao mjerom sigurnosti.

Prevelik zalogaj

Po objavi vijesti o sklapanju sporazuma kojim će Lyft odustati od razvoja vlastitog autonomnog vozila vrijednost dionica te tvrtke porasla je za više od dva posto. Ta je tvrtka, piše CNBC, objavila kako očekuje da će time smanjiti troškove poslovanja za sto milijuna USD i brže postati profitabilnom.
Lyft bi 200 milijuna USD trebao dobiti odmah, dok bi preostalih 350 milijuna trebalo biti isplaćeno tijekom narednih pet godina.

Ukoliko preuzimanje bude zaključeno sukladno očekivanjima, tijekom trećeg ovogodišnjeg tromjesječja, i gospodarstvo se nastavi oporavljati od posljedica pandemije korona virusa, Lyft bi mogao postati profitabilnim do kraja tog istog kvartala.

Prije nekoliko mjeseci njihov glavni tržišni suparnik Uber prodao je svoj odjel za autonomna vozila startup tvrtci Aurora, iza koje su Hyundai i Amazon. Preuzimanje je procjenu tržišne vrijednosti tog odjela postavilo na oko četiri milijarde USD, što uključuje i Uberovo ulaganje u Auroru vrijedno 400 milijuna USD.

Pokazalo se, dakle, kako je razvoj autonomnih vozila bilo prevelik zalogaj za obje tvrtke, koje se i dalje bore kako bi postavile poslovanje na zdrave temelje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next