Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hardver test: Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Istaknuto

Hardver test: Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Testirali smo Samsung Galaxy Tab S8 Ultra koji donosi ogroman 14,6-inčni ekran u iznimno tankom kućištu i dolazi s jakim hardverom.

Prva usporedba koja nam pada na pamet kada gledamo Samsung Galaxy Tab S8 Ultra je ona s iPad Pro modelom iz Applea. Najveći Tab S8 Ultra ipak je veći od Apple tableta, dok iPad Pro i dalje ima najjači čipset. Osvrnut ćemo se još koji put na jabučni tabor, no krenimo redom po novom flagship tabletu korejske kompanije.

Ogroman i tanak

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra stvarno je golemi tablet i sa svojih 14,6 inča ima dijagonalu ekrana jednaku prijenosnim računalima. Ako ga kupite u prvom valu, moguće je još pronaći akciju u kojoj dobijete gratis zaštitni omot koji ujedno ima i jako dobru bluetooth tipkovnicu. Ako uključimo Samsungov Dex u jednadžbu, Tab S8 Ultra pretvara se u zanimljivu alternativu laptopima. Prepreka je dostupnost aplikacija, ali ako znamo da u Dex načinu dobivate desktop Chrome aplikaciju, većinu office poslova moguće je bez problema obavljati.

No želite li koristiti gigantski nabrijani tablet s fenomenalnim Super AMOLED ekranom za office poslove? Činjenica je da će, ako nemate najnoviji OLED TV, zaslon novog flagship tableta vjerojatno biti daleko najkvalitetniji ekran u domaćinstvu. Visoka 1848 × 2960 rezolucija i tanak obrub uz Super AMOLED tehnologiju bit će jako dobar za multimedijalni sadržaj. S obzirom na to da tablet ima sposobnost prikaza HDR sadržaja i podršku za 5G mreže, moguće je streamati filmove i serije u najvišoj kvaliteti u pokretu.

a5683d8b79ba2d2f884784351a6140da XL

Tablet ima i četiri zvučnika koja potpisuje AKG i prilično su glasni. Zvučna slika je impresivna s svim tonovima dobro zastupljenim, uključujući i precizne visoke te prisutne duboke. Mali minus je smještaj zvučnika sa strane točno na mjestima gdje bi mogli držati tablet.

S prednje strane tableta nalazi se staklo, rub je aluminijski, dok je stražnja strana plastična. Kamere na ovom tabletu nisu samo tek toliko stavljene. Dvije su prednje za video pozive i selfije, a obje dolaze s 12 megapiksela, pri čemu je jedna širokokutna i druga ultraširokokutna koja hvata 120 stupnjeva. Prednje kamere podržavaju snimanje u 4K i do 60 FPS-a. Stražnje dvije kamere imaju istu kombinaciju leća, s tim da je glavna kamera od 13 MP, a ultraširoka od 6 MP.

Najjači hardver

Ako izuzmemo Appleove ARM procesore, Samsung dolazi s trenutačno najjačim čipsetom koji možemo vidjeti i u flagship telefonima, a radi se o Snapdragon 8 Gen 1 procesoru napravljenom na 4 nm. Tablet ima moć najjačih telefona, a to će pogotovo doći do izražaja u gamingu. Spojite li igrači kontroler, imate prilično moćan prijenosni gaming uređaj s ogromnim AMOLED ekranom. Na test smo dobili model sa 128 GB prostora i 8 GB radne memorije. Najjača konfiguracija ima 16 GB RAM-a i do 512 GB prostora.

S Pen olovka je nešto što zamjetno diže produktivnost za određenu skupinu korisnika. Ona dolazi u prodajnom paketu, a na pozadini tableta u produžetku trake s kamerama je crna traka na koju prianja olovka za punjenje. Samsung Notes je osnovna aplikacija za brze bilješke ili skice ako ste umjetnički nastrojeni. Uz tablet prvih šest mjeseci dobivate i Clip Studio Paint EX koji donosi prirodniji osjećaj kista za umjetničke kreacije. Kistove i boje možete odabirati na uparenom pametnom telefonu i ostaviti prostor praznog platna na tabletu.

Tablet dolazi s Androidom 12 i One UI 4.1 što znači da su sve najnovije značajke najpopularnijeg sustava prisutne. Softverski, ono što čini razliku je Dex koji pretvara tablet u desktop iskustvo. To naravno ima smisla uz dodatnu tipkovnicu i postolje.

Zaključak

Usporedba s iPad Pro tabletom se nameće jer su to najočitiji suparnici. Mogućnosti su na strani Apple tableta zbog inicijalno većeg broja dostupnih profesionalnih aplikacija. Apple iPad Pro ima i jači hardver, ali to obični korisnici mogu primijetiti tek korištenjem profi aplikacija, jer je i Snapdragon 8 Gen 1 monstruozno jak procesor.

Super AMOLED ekran je korak ispred svih tablet zaslona, Dex donosi odlično desktop iskustvo. S Pen olovka koja dolazi uključena u paket doprinosi mogućnostima i ovaj tablet je sam vrh ponude sa svim svojim opcijama. Ako vam je veličina od 14,6 inča prevelika, S8 dolazi u manjim varijantama od 12,4 i 11 inča, pri čemu najmanji ujedno nema AMOLED ekran.

više informacija ST

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next