Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Najtraženije tehnologije na hrvatskim tech studijima - VIDI.edu Istaknuto

Najtraženije tehnologije na hrvatskim tech studijima - VIDI.edu

Uz temeljna znanja, studente se uči učiti uz sve veći naglasak na interdisciplinarnost i razvijanje soft skills.

Nemilosrdno brz razvoj tehnologije za studente znači da moraju biti spremni učiti nove stvari. Za to je bitno naučiti učiti, ali i imati temeljna tehnološka znanja. Istovremeno za snalaženje u poslovnom okruženju treba razvijati tzv. soft skills i biti spreman raditi u interdisciplinarnim timovima. Istražili smo kako studente za ove uvjete pripremaju vodeći hrvatski tech fakulteti i učilišta te kako tu situaciju vide renomirane hrvatske IT kompanije.

S vodećim hrvatskim tech fakultetima i učilištima provjerili smo koja temeljna tehnička znanja prenose studentima te koje interdisciplinarne ili komplementarne vještine se nude u studijskim programima. Istovremeno smo o istoj temi razgovarali s poznatim hrvatskim tehnološkim tvrtkama.

Isto tako, još na JobFairu smo upitali tvrtke kakva znanja očekuju od studenata koji se prijave na njihove prakse i objave za posao, a neke odgovore možete pogledati u sljedećem videu:

Kakva znanja IT tvrtke očekuju od studenata? Pogledajte više u prilogu VIDI.edu! - YouTube

U godini velikih promjena u IT sektoru gdje smo svjedočili post-pandemijskim otpuštanjima u SAD-u, hrvatsko IT tržište i dalje traži nove ljude, doduše statistički u nešto manjem obimu. Istovremeno se pojavom generativnog AI-a pojavila bojazan na tržištu rada mnogo širem od samo tehnološkog sektora. Upravo je umjetna inteligencija sektor koji raste najviše, ali nije i jedini u IT domeni koji bilježi rast. S druge strane etablirani tradicionalni programski jezici poput Pythona i JavaScripta drže primat kao najznačajnije tehnologije. IT industrija mijenja se od godine do godine, pa čak i puno brže. Kako se kroz te mijene snalaze domaći fakulteti i učilišta ideja je koja nas vodi kroz naš tradicionalni posebni prilog Vidi.EDU.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sljedećoj poveznici.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next