Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Vipnet ima 50% više fiksnih linija u 2015. godini

Vipnet ima 50% više fiksnih linija u 2015. godini

Telekom Austria Grupa je u 20. listopada u Beču objavila financijske rezultate Vipneta za treći kvartal 2015. Pohvalili su se s pozitivinim EBITDA rezultatom nakon 10 negativnih kvartala. Mobilni prihodi porasli su za 2.1 posto, dok je broj pretplatnika povećan je za 2.9 posto. U fiksnom segmentu ostvaren je rast prihoda od 17.9 posto. Ostvaren je i rast korisnika fiksnih usluga od 28.8 posto, dok je broj fiksnih broadband linija porastao za gotovo 50 posto. 

Ukupni prihodi smanjeni su za 2.7 posto i iznose 274.7 milijuna eura, prvenstveno zbog slabije prodaje mobilnih uređaja i prihoda od interkonekcije. U prvih devet mjeseci EBITDA je manja za 9.2% i iznosi 67.2 milijuna eura najviše zbog tri puta većih naknada za uporabu radijske frekvencije uvedenih 2014.

Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži u prvih devet mjeseci manji je za 1 posto te iznosi 1.8 milijuna, a mobilni prihodi bez interkonekcije su porasli za 2.1 posto. Broj pretplatnika povećan je za 2.9 posto, dok je prosječan prihod po korisniku povećan za 3.1 posto i iznosi 11.8 eura.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge u prvih devet mjeseci porastao je na 273.5 tisuća, što je 28.8 posto više u odnosu na isto razdoblje 2014. Istovremeno, u prvih devet mjeseci prosječni prihod po liniji povećan je za 2.5 posto i iznosi 21.9 eura. Broj fiksnih broadband linija u odnosu na isto razdoblje lani porastao je na 48.2 posto, dok je broj fiksnih glasovnih linija porastao za 35.5 posto. S kombinacijom kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije, Vipnet je ostvario porast broja TV korisnika za 14.6 posto.

U prvih devet mjeseci 2015. godine je investirano 34.7 milijuna eura, uglavnom u širenje mreža nove generacije u mobilnom i fiksnom segmentu.

"Vipnet pokazuje pozitivne operativne rezultate temeljene na rastu prihoda od usluga i u mobilnom i u fiksnom segmentu. Poseban je naglasak na fiksnom segmentu čiji je rast dodatno pojačan akvizicijom Amisa. Cijelo telekomunikacijsko tržište u Hrvatskoj i dalje pada, ali vidimo ohrabrujući oporavak u mobilnom segmentu te kontinuirani rast u fiksnom broadbandu i ICT-u," – izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next