Menu

Lenovo Legion Y540-17IRH donosi odličnu kombinaciju procesora i grafičke kartice Istaknuto

Lenovo Legion Y540-17IRH donosi odličnu kombinaciju procesora i grafičke kartice

Lenovova serija mainstream gaming prijenosnika Legion sada je već poprilično etablirana na tržištu, sastoji se od modela različitih konfiguracija, a dostupni su modeli s 15 ili 17-inčnim ekranom.

Mi smo testirali 17-inčni varijantu prijenosnika Legion koja se prije svega ističe poprilično zanimljivom hardverskom konfiguracijom. Lenovo se svojski trudi kod laptopa iz serije Legion ponuditi uređaje s odličnim omjerom cijene i performansi. U tu skupinu spada i testni model.

Lenovo Legion 17 2

Mainstream gamer s pokrićem!

Hardverska konfiguracija naime uključuje kombinaciju nazivno nešto manje moćnog Intelovog procesora Core i5 9300H s četiri jezgre i relativno „friške“ i poprilično sposobne Nvidijine grafičke kartice GTX 1660Ti.

Ova se kartica temelji najnovijoj arhitekturi Turing i opremljena je brzom GDDR6 videomemorijom, ali nema podršku za Ray tracing. No sumnjamo kako će vam to s obzirom na performanse osobito nedostajati.

Što se tiče dizajna serija Legion u svojem najnovijem izdanju zapravo se odlikuje minimalistički dizajniranom vanjštinom bez nekih prenaglašenih detalja. Jedinstvenost dizajna ogleda su činjenici kako kućište ne završava iza ekrana, veće se dodatno proteže nekih 25 mm. Kućište je pretežito izrađeno od plastike, ali bismo kvalitetu izrade procijenili kao vrlo dobrom.

Lenovo Legion 17 3

Pod rukom Legion djeluje dovoljno robusno, a mekana gornja površina na prostoru odmorišta za ruke vrlo je ugodna za korištenje. Tanak rub oko ekrana s gornje i dvije bočne strane naglašava moderan dizajn. Ukupno gledano međutim ovaj je model posve uobičajenih dimenzija za 17-inčne laptope uz relativno tanko kućište debljine od 26,3 mm.

Uobičajeno, Lenovo je ovaj prijenosnik opremio vrlo kvalitetnom tipkovnicom koja se ističe dovoljno velikim tipkama ugodnim za korištenje. RGB osvjetljenja ovdje nema, obzirom da je dostupno samo bijelo pozadinsko osvjetljenje u dvije razine intenziteta.

Brzo i glasno!

Ponajviše su nas dakako zanimale performanse u igrama. Ugrađeni procesor Core i5 9300H temelji se na arhitekturi Coffee Lake, posjeduje četiri jezgre (8 threadova) i ima maksimalni boost takt od 4,1 GHz. Nvidijina GTX 1660Ti kartica nominalne je najbrža mobilna Nvidijina Turing kartica bez podrška za Ray tracing.

Samim time vrlo je energetski učinkovita i dosiže relativno visoke radne frekevencije od 1700-1800 MHz. U svakom slučaju ovaj se laptop pokazao vrlo sposobnim performerom u svim igrama.

Full HD rezolucija je prava mjera za 1660Ti i u velikoj većini testiranih popularnih igara smo zabilježili vrijednosti od 100 fps-a ili više uz high detalje. Primjerice u PUBG-u, koji nije osobito dobro optimizirana igra, zabilježili smo 90-100 fps-a u većini slučajeva, što je jako dobar rezultat.

Čak i one najzahtjevnije igre ćete s ovim Legionom na Full HD rezoluciji igrati bez problema blizu 60 fps-a uz high ili ultra detalje. Valja napomenuti da je naš testni model posjedovao samo 8 GB radne memorije, pa vam preporučujemo da memoriju nadogradite ili da odaberete model sa 16 GB.

Inače ovaj prijenosnik vam omogućava da unutar BIOS-a uključite ili isključite integrirani grafički čip UHD 630 na Intelovom procesoru. S uključenom integriranim grafičkim čipom možete ostvariti nešto dulje trajanje baterije.

Performanse su na zavidnoj razini, međutim očekivali smo nešto manju razinu buke rashladnog sustava. Legion zna biti dosta bučan prilikom dužeg igranja. Ugrađeni ekran se pokazalo vrlo dobrim uz tehnologiju IPS koja jamči vjeran prikaz boja i širok vidljivi kut.

Nažalost, naš testni model je imao ekran s osvježavanjem od 60 Hz pa preporučujemo da, ako vam to financije dozvoljavaju, odaberete model s bržim 144 Hz ekranom.

Smatramo kako ovaj mainstream Legion nudi vrlo dobar omjer cijene i gaming perfomansi uz kvalitetnu tipkovnicu i dobar IPS ekran. Voljeli bismo jedino da je malo tiši, te da ga je Lenovo opremio podrškom za Thunderbolt 3.

Lenovo Legion 17 2 4

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next