Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Solinski Include je korisnik prve kampanje Funderbeam SEE Istaknuto

Ivana Šoljan, Ivan Mrvoš, Ivana Gažić i Urmas Peiker Ivana Šoljan, Ivan Mrvoš, Ivana Gažić i Urmas Peiker

Lansirana je u Zagrebu prva kampanja Funderbeam SEE-a, domaće podružnice platforme za ulaganje u startupove. Podružnica osnovana u partnerstvu sa Zagrebačkom burzom namijenjena je prvenstveno tržištu jugoistočne Europe, a za korisnika prve kampanje izabrana je mlada solinska tvrtka Include, koja je objavila da ovim putem prikuplja 400000 eura za unapređenje poslovanja.

Kampanju su predstavili Urmas Peiker, jedan od osnivača Funderbeama (u Estoniji), Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Ivana Šoljan, suosnivačica HUB-a385, te Ivan Mrvoš, osnivač i direktor Includea.

„Osnivanjem Funderbeam SEE-a s partnerima iz Estonije htjeli smo omogućiti mladim kompanijama u ranim fazama njihovog rada pristup potrebnom kapitalu kroz skupno financiranje. U Hrvatskoj i regiji postoje pojedinci i kompanije sa sjajnim idejama, ali i ulagatelji s dovoljno kapitala, o čemu svjedoči i kontinuirani rast štednje. Vrijeme za ulaganje u takve kompanije idealno je s obzirom na povijesno niske kamatne stope. Takve kompanije bit će nositelji gospodarstva u godinama koje dolaze i zato je od izuzetne važnosti zadržati ih u okruženju u kojem su nastali te im omogućiti pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj.“, izjavila je Ivana Gažić.

Funderbeam je globalna platforma na kojoj startup kompanije mogu prikupljati sredstva, a ulagatelji nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na Blockchain tehnologiji. Vrijednost Funderbeama prepoznao je i osnivač Skypea Jaan Tallinn, jedan od prvih ulagatelja u kompaniju.

Funderbeam South-East Europe nedavno je osnovano društvo je sa sjedištem u Zagrebu, u kojem Zagrebačka burza ima 20-postotni udio, a poduprto je od strane Europske banke za obnovu i razvoj kroz njihov Shareholders Special Fund.

Urmas Peiker, jedan od osnivača Funderbeama, objasnio je razloge partnerstva sa Zagrebačkom burzom: „Zagrebačka burza predvodnik je razvoja tržišta kapitala u regiji te idealan partner za razvoj Funderbeama. Osnovni postulati Funderbeama su inovativnosti, efikasnost, jednostavnost te rušenje barijera koje stoje između kompanija, ulagatelja i kapitala. Prepoznali smo da sa Zagrebačkom burzom dijelimo iste ciljeve te da će nam biti vrijedan partner u postavljanju modela alternativnog financiranja za budućnost. U ovoj će fazi Funderbeam SEE biti usmjeren prema kompanijama iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a u budućnosti je planirano poslovanje Funderbeam SEE-a proširiti na širu regiju. No, od početka će pristup tržištu imati ulagatelji iz cijelog svijeta.“

Prvi hrvatski startup koji će prikupljati sredstva preko Funderbeama tehnološka je kompanija Include iz Solina, proizvođač tzv. pametnih klupa. Ivan Mrvoš, 21-godišnji osnivač i direktor Includea, objasnio je zašto je odlučio kapital prikupljati upravo putem Funderbeama: „Nakon što smo dvije godine financirali poslovanje isključivo prodajom klupa, vrijeme je za korak dalje. Smatram da smo dosadašnjim rezultatima pokazali kako je proizvod prepoznat na tržištu te da imamo kvalitetan tim mladih ljudi koji su zajedničkim snagama sposobni od ove priče napraviti ozbiljan 'business'. Drago mi je da je Zagrebačka burza upravo nama dala priliku da budemo prvi hrvatski 'startup' na platformi i vjerujem da ćemo realizirati željena očekivanja.“

Sjedište Includea je u Solinu, kompanija je utemeljena 2014. godine, a trenutačno zapošljava 15 mladih, uglavnom lokalnih stručnjaka. Samo u 2016. prodane su 132 klupe u devet zemalja, a u planu za 2017. godinu širenje je na nova tržišta te prodaja gotovo 700 klupa. Osim u Hrvatskoj, pametne klupe postavljene su i u BiH, Austriji, Njemačkoj Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj, ali i u SAD-u te Australiji. Maksimalni ciljani iznos prikupljenih sredstava putem Funderbeama je 400.000 eura.

„Naša pametna klupa trenutno je jedan od najnaprednijih i najkompleksnijih proizvoda na tržištu kada su u pitanju IoT uređaji. Energija u potpunosti dolazi iz solarnih modula, omogućeno je žično i bežično punjenje uređaja, besplatan pristup internetu, noćno svjetlo i hlađenje sjedala u ljetnim danima. Kupci također imaju pristup našoj platformi putem koje imaju uvid u rad svojih klupa, lokaciju, alarme i očitanja sa senzora poput kvalitete zraka ili broja korisnika, a uskoro će se omogućiti i daljinska nadogradnja sustava.“, dodao je Mrvoš.

Svaka kompanija na Funderbeamu mora imati vodećeg ulagatelja. Vodeći ulagatelj može biti osoba iz samog startupa ili iskusni pojedinac koji dobro poznaje branšu i ima određenu sliku o investicijskom potencijalu kompanije. Vodeći ulagatelj i sam ulaže, demonstrirajući tako povjerenje u pozitivne izglede kompanije, pojašnjavaju iz Funderbeama.

Vodeći ulagatelj Includea je Ivana Šoljan, suosnivačica HUB-a385. „Ivan i Include pokazali su veliku posvećenost svojoj ideji i zarazni entuzijazam, ali i izuzetnu ozbiljnost u postavljanju održivog poslovnog modela. Pravo je zadovoljstvo surađivati s ovim mladim talentiranim ljudima te im pomoći osigurati sredstva za daljnji rast i razvoj.“, izjavila je Ivana Šoljan.

Funderbeam SEE koristit će Funderbeamov poslovni model, gdje se za potrebe financiranja investiranja utemeljuje tzv. SPV (Special Purpuse Veichle) sa sjedištem u Estoniji, koji predstavlja jedinog vlasnika kompanije, koji nastupa ispred svih ulagatelja. Razlog su niski troškovi i izostanak birokratskih barijera, a startupovi time nemaju desetine ili stotine ulagatelja s kojima razgovaraju već samo jednog i to Vodećeg. SPV ima dva člana uprave – Vodećeg ulagatelja i jednog predstavnika Funderbeama.

Funderbeam SEE 1

Minimalno ulaganje za pojedinačnog malog ulagatelja u kompaniju iznosi 100 eura. Otvaranje investicijskog profila za ulagatelje je besplatno, a još je jedna posebnost ovog inovativnog sustava prikupljanja kapitala i trgovinske platforme u tome što trgovanje ne uključuje posrednike, brokere i sl., već sam ulagatelj indicira svoju namjeru trgovanja udjelima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next