Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Njemačka predlaže novčane kazne Facebooku za lažne vijesti Istaknuto

Thomas Oppermann, SPD Thomas Oppermann, SPD

U pokušaju da zauzda lavinu lažnih vijesti na Facebooku, njemačke vlasti predlažu kazne od 500000 € po lažnoj vijesti. Zakon koji bi takvo što omogućavao njemačke vlasti predlažu na valu aktualne medijske sumnje da su ruske obavještajne službe umiješane u proizvodnju i širenje lažnih vijesti radi manipulacije političke situacije u zapadnim zemljama i posljedičnih strahova da bi to moglo utjecati i na predstojeće izbore u Njemačkoj.

„Ako nakon odgovarajućih provjera Facebook u roku 24 sata ne ukloni problematičnu objavu, mora računati na tešku kaznu u iznosu od 500000 eura.“, rekao je šef Socijaldemokratske stranke u njemačkom parlamentu Thomas Oppermann.

Ovaj zakon, koji bi se mogao izglasavati tijekom sljedeće godine, uklopio bi se u već relativno strogu njemačku regulaciju za suzbijanje klevete i vjeruje se da bi mogao djelovati na Facebook da postroži i svoju, barem na području njemačke i EU.

Novi bi zakon trebao uključivati i obavezu Facebooka i drugih društvenih mreža da obeštete osobe oštećene lažnim i klevetničkim vijestima koje su javno prošle kroz te mreže. Osim toga, zakon bi obvezao društvene mreže na osnivanje „jedinica za pravnu zaštitu“ u Njemačkoj, kaže Oppermann. One bi Facebooku i sličnim tvrtkama trebale omogućiti brže i efikasnije djelovanje po pitanju prijava lažnih vijesti i klevete.

Donošenje ovakvog zakona razmatraju obje najveće njemačke političke stranke – Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), kao i Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel.

Izvor: Forbes

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next