Logo
Ispiši ovu stranicu

Ne mogu samo tvrtke odlučivati o umjetnoj inteligenciji, kaže šef Googlea Istaknuto

Ne mogu samo tvrtke odlučivati o umjetnoj inteligenciji, kaže šef Googlea

Brz razvoj umjetne inteligencije imat će utjecaja na svaki proizvod svake tvrtke, upozorio je glavni izvršni direktor Alphabeta i Googlea Sundar Pichai.

Društvo se treba pripremiti za tehnologije poput onih već pokrenutih kao što je Googleov Bard, dodao je. zmeđu ostalog, trebamo biti spremni na puno veće probleme s dezinformacijama te lažnim vijestima i slikama. 

Promjene bi najviše mogli osjetiti u poslovima vezanim uz znanje, pisaje, računovodstvo, arhitekturu i razvoj softvera. No, kao primjer je naveo i radiologe, koji će za pet do deset godina imati virtualnog suradnika temeljenog na umjetnoj inteligenciji, a koji će ih svako jutro moći dočekati s popisom pacijenata kojima se prvo trebaju pozabaviti.

Propisi i zakoni usklađeni s moralom

Google je u ožujku ove godine pokrenuo vlastitog robota za brbljanje. Pichai je zaposlenicima bio poručio kako uspjeh tog projekta sada ovisi o javnom testiranju i kako očekuje da će biti i problema.

Microsoft je u siječnju najavio kako će ugraditi tehnologiju tvrtke OpenAI, koja stoji iza chatbota ChatGPT, u svoju tražilicu Bing. Vlastiti paket takvih alata predstavio je i Amazon.

Tijekom prošlog mjeseca su Elon Musk, Steve Wozniak i deseci akademika pozvali na hitnu stanku "eksperimenata" obuke povezanih s velikim jezičnim modelima moćnijima od generacije GPT-4, trenutno vodećeg modela te vrste. Njihovo otvoreno pismo od tada je potpisalo više od 25 tisuća ljudi, piše CNBC.

Kineske i američke vlasti već rade na smjernicama za reguliranje umjetne inteligencije. Ali, Pichai je uvjeren kako društvo mora brzo usvojiti propise i zakone koji će omogućiti kažnjavanje zlorabe, kao i sporazume među državama te pravila koja su "usklađena s ljudskim vrijednostima, uključujući moral .”

"Ne mogu samo tvrtke o tome odlučivati. Zbog toga mislim da razvoj ovoga treba uključiti ne samo inženjere, već i društvene znanstvenike, etičare, filozofe i tako dalje...", ustvrdio je Pichai.

Upitan kako je u uporabu pustio nešto čije funkcioniranje ne razumije u potpunosti, Pichai je rekao kako ne razumijemo ni kako ljudski um funkcionira.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.