Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericsson će diljem svijeta podijeliti 8.500 otkaza Istaknuto

Sjedište Ericssona u Švedskoj Sjedište Ericssona u Švedskoj Arild Vågen | Wikipedia

Proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson otpustit će 8.500 zaposlenika diljem svijeta kako bi smanjio troškove.

Prije nekoliko dana iz Ericssona stigla najava kako će u Švedskoj otpustiti oko 1.400 ljudi, u sklopu plana štednje najavljenog u prosincu 2022. godine, čiji je cilj srezati troškove za 880 milijuna američkih dolara.

Tada se nagađalo kako bi dodatne runde otkaza u drugim državama mogle dosegnuti broj od nekoliko tisuća ljudi. Reuters je u međuvremenu došao u posjed internog memoranduma prema kojem je riječ o 8.500 od ukupno više od 105 tisuća zaposlenih.

Najviše otkaza u telekom sektoru dosad

To bi Ericsson smjestilo ne među velike tehnološke poslodavce koji su podijelili najviše otkaza (u tome zasad prednjače Amazon, Meta Platforms i Alphabet), ali ne i jako daleko od njih. Pokaže li se ta procjena točnom, Ericsson bi postao tvrtka s najvećim brojem otkaza u telekomunikacijskom sektoru dosad.

U pojedinim državama otkazi zaposlenicima su već najavljeni. Očekuje se kako će najveći broj otpuštanja biti u Sjedinjenim Državama, a najmanji na rastućim tržištima poput Indije. Hrvatski Ericsson Nikola Tesla trenutno zapošljava nešto više od 2,6 tisuća ljudi.

Brojni telekomi su nagomilali opremu u skladištima tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Zbog toga je sad potražnja za takvom opremom u padu.

Ericsson je prije mjesec dana objavio zaradu slabiju od očekivane za četvrto tromjesečje 2022. godine, a ni dva kvartala prije toga nisu bila dobra. Tijekom ove godine očekuju nastavak pada marže u segmentu poslovanja zaduženom za mrežnu infrastrukturu.

Ericssonova suparnica Nokia zasad nije najavila kako će otpuštati radnike. Zaradom u zadnjem tromjesečju 2022. nadmašili su očekivanja analitičara, a do kraja ove godine očekuju povećanje prodaje i tržišnog udjela, ponajviše zahvaljujući poslovima vezanim uz mreže 5G na tržištima poput indijskog.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next