Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nokia i Ericsson podbacili, nadaju se boljem poslovanju u 2023. Istaknuto

Nokia i Ericsson podbacili, nadaju se boljem poslovanju u 2023.

Tromjesječni operativni profit Nokije bio je manji od očekivanog, ali se u finskoj tvrtci nadaju boljem razdoblju tijekom 2023. godine.

Operativni profit Nokije je tijekom trećeg kvartala 2022. godine iznosio 658 milijuna eura, što je više od prošlogodišnjih 633 milijuna, ali i manje od očekivanih 690,6 mil. eura.

Iako su makroekonomski uvjeti poslovanja nepovoljni, ponajprije zbog rasta inflacije, a geopolitička situacija neizvjesna - zbog čega dio velikih kupaca oklijeva s kapitalnim ulaganjima - u Nokiji očekuju kako će tijekom 2023. godine zabilježiti rast.

Glavni izvršni direktor Nokije Pekka Lundmark optimizam za nadolazeću godinu temelji na očekivanom povećanju potražnje za opremu za mreže 5G u državama poput Indije.

Neto prodaja rasla je za šest posto u odnosu na isto razdoblje lani, i dosegla 6,24 milijarde eura. Očekivalo se kako neće premašiti 6,06 mlrd. eura.

Ericssonov drugi loš kvartal zaredom

Ali, operativna marža Nokije u tom je razdoblju pala s 11,7 na 10,5 posto. Poboljšana profitabilnost u dijelovima poslovanja koji se bave mobilnim mrežama i mrežnom infrastrukturom anulirana je obnovom ugovora u Nokia Technologies.

Njihov tržišni suparnik, švedski proizvođač telekom opreme Ericsson, po drugi je kvartal zaredom podbacio s poslovnim rezultatima u odnosu na očekivanja. Njihova je marža smanjena zbog povećanja cijena komponenti i logistike.

Osim problema s opskrbnim lancima zbog invazije Rusije na Ukrajinu i opće nestašice procesora, tvrtka je također suočena s istragom zbog podmićivanja u Iraku i gnjevom investitora zbog tajenja podataka.

Bruto marža pala je s 44 na 41,4 posto zbog slabijih prihoda od tantijema uslijed sporova oko patenata. Operativna zarada pala je na oko 650 mil. eura, što je značajno ispod prognoza analitičara.

No, prihodi su im rasli na 6,2 mlrd. eura, što je bilo bolje od očekivanja, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next