Biz Tech web portal powered by vidi logo2

10 žena koje su revolucionalizirale IT svijet Istaknuto

Sheryl Sandberg, glavna operativna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg, glavna operativna direktorica Facebooka

Iako se smatra da je IT muška industrija, to ne znači da ne postoje ženske osobe koje su uspješne u ovom sektoru i koje su na vodećim pozicijama u svjetski poznatim kompanijama kao što su Facebook, Youtube itd. Prema listi "Americas Fortune 500" pokazano je kako samo 5 posto američkih kompanija vode žene. No, to se sve više mijenja.

 "Manjak žena u tehnologiji je posljedica toga što je vrlo mali postotak djevojaka zainteresiran za tehničke i kompjuterske znanosti, fiziku ili tehnologiju u školama", tvrdi Stephan Pfisterer, stručnjak za tržište rada u BITKOMU. Više su orijentirane prema obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Upravo taj nedostatak žena u IT pokušava se poticati putem posebnih programa. Jedan od njih je i Google s programom Women Techmakers, Intel s edukacijskim programom za djevojke i žene itd. Sam Intel je uložio 300 milijuna američkih dolara kako bi poboljšao zapošljavanje žena u IT industriji.

Techcrunch je sastavio popis žena koje su revolucionalizirale IT industriju, te koje imaju najviše pozicije u velikim kompanijama.

1. Lady Ada Lovelace
Iako nije imala visoku poziciju naspram danas, ona ostaje u ljudskoj povijesti zapisana kao jedna od prvih žena u informatičkom svijetu. Rođena 1814., Ada Lovelace je uvjerljivo prva računalna programerka. Ona je upoznala Charlesa Babbagea, koji je napravio stroj za računanje, te napravila algoritam namijenjen za njegov stroj.

2. Sheryl Sandberg
Jedna od najuspješnijih i najbogatijih ženskih osoba Silikonske doline je Sheryl Sandberg, autorica "Lean-In" i glavna operativna direktorica Facebooka. Svojim odličnim znanjem poduzetništva, uspjela je pomoći Facebooku da se razvije i ima veće prihode.

3. Susan Wojcicki
Glavna izvršna direktorica YouTubea koja im je povećala prihode 20 milijardi amričkih dolara, te s prihoda od 1.65 milijardi doći na 4 milijarde u kratkom vremenu.

4. Marissa Mayer
2012.postala je predsjednik, CEO i direktor Yahooa. Neposredno prije toga radila je (kao i Susan) u Googleu, na poziciji potpredsjednice za lokalnost, mape i lokacijske servise. Pod njezinim vodstvom izašli su mnogobrojni današnji uspješni servisi kao Street view, Google Maps i Google Earth.

5. Ruth Porat
Neposredno prije nego što je postala izvršna direktorica u Google i Alphabetu, radila je na poziciji potpredsjednice investicijskog bankarstva u Morgan Stanleyu te kao savjetnica za U.S. Treasury i NY Fed. Zbog tih razloga ni ne čudi što je proglašena kao jedna od najmoćnijih ženskih osoba.

6. Weili Dai
Predsjednica i suosnivačica Marvell Technology grupe koja zapošljava preko sedam tisuća ljudi. Imaju klijente poput Google, Samsunga te slove kao vodeći opskrbljivač kompjuterskih čipova.

7. Julia Hu
CEO i suonivačica Lark Technologiesa koja je proglašena jednom od top 10 žena u tehnologiji prema Forbesu te 30 ispod 30 prema Inc.-u. Trenutno je pod mentorstvom Weili Daie.

8. Kimberly Gordon
Osnivateljica i CEO Depicta stvorila je poslovni model koji je otvorio svijet umjetnosti mnogobrojnim ljudima i pomogla mnogim umjetnicima. Depict je digitalni umjetnički okvir koji pomaže ljudima da nađu, skupe i dodaju digitalnu umjetnost u okvir Depicta.

9. Meg Whitman
Žena koja je radila na vodećim pozicijama za Disney i Hasbro slovi kao 14. najmoćnija žena na svijetu, prema Forbesu. Uspjela je s relativno mladom kompanijom eBay doći sa 86 milijuna američkih dolara u prvoj godini na 7.7 milijardi deset godina kasnije.

10. Amy Hood
Pridružila se Microsoft 2002.godine te postala poznata kao prva CFO Microsofta koja je bila zaslužna za prihod od 86.8 milijardi američkih dolara. Trenutno nadgleda Minecraft i akviziciju vrijednu 2.5 milijardi američkih dolara.

Iako se smatra da je jedan od razloga za nisku stopu žena u IT industriji i nedostatak njihovog zanimanja za tehnologiju i rad u takvom sektoru, to ne znači da one ne bi mogle efikasno obavljati vodeće pozicije u IT kompanijama. Jedan od uvjeta treba biti iskustvo, a ne spol. Veliki razlog je i sama radna okolina i ponašanje prema ženskoj kolegici. Harvard Buisness Review studija iz 2008. godine otkrila je kako 50 posto žena koje rade u znanosti, inženjerstvu i tehnologiji će otići, s vremenom, zbog neprijateljske radne okoline, navodi LaTimes. Razlozi su neprijateljska muška kultura, osjećaj izolacije i nedostatak jasne vizije karijere. Ažurirano istraživanje se ponovilo u 2014. godini, pokazujući da se nije puno toga promijenilo.  

Što se tiče Hrvatske i vodeće pozicije žena u IT kompanijama, ona uvelike zaostaje za Amerikom. Prema zavodu za statistiku, službeni podaci o zaposlenosti žena za prošlu godinu u Hrvatskoj u sektoru informacija i komunikacija iznosi 38 posto dok je za muškarce oko 62 posto. Najveći razlika u postocima (preko 60 posto) iznosi u sektoru rudarstva i vađenja te građevinarstva, dok na drugoj strani ženski spol prevladava u sektoru obrazovanja i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi s preko 50 posto razlike.

2013. godine omjer zaposlenosti žena i muškaraca u sektoru informacija i komunikacija bio je identičan onom iz 2014. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next