Biz Tech web portal powered by vidi logo2

1,5 milijun poslovnih korisnika instaliralo Windows 10 Enterprise Istaknuto

Ilustracija, izvor: Flickr Ilustracija, izvor: Flickr

Posljednji operativni sustav Microsofta, Windows 10, nakon mjeseci najava, zakrpa i popravaka je službeno izašao 29. srpnja. Ovaj put su svim korisnicima sedmice i osmice nadogradnju na desetku ponudili potpuno besplatno jer Redmond želi objediniti sve svoje korisnike. Podrška i nadogradnja s XP-a na desetku nije bila dostupna, jer ako se "XP-ovci" nisu prebacili na noviji operativni sustav nakon kraja podrške o kojoj smo već izvještavali, sigurno to neće napraviti ni nakon službenog izlaska desetke. 

Brojke pokazuju da je Windows 10 u nešto više od mjesec dana koliko je službeno na tržištu zauzeo oko 5 posto istog, dok je osmici trebalo pola godine da ostvari jednak rezultat. Windowsu 7 je također trebalo nekoliko mjeseci, piše Ars Technica. Prošlog tjedna, odnosno krajem kolovoza 2015., Microsoft je objavio da je desetka instalirana 75 milijuna puta, dok je, usporedbe radi, Windows 8 instaliran 40 milijuna puta u prvom mjesecu nakon izlaska.

Rast poslovnih korisnika

Iako Redmondovci gotovo nikad ne daju brojke o poslovnim korisnicima, ovaj put su otkrili da je njih 1,5 milijun instaliralo Windows 10 Enterprise, verziju s najviše performansi. Iako izgleda maleno u odnosu na cijeli svijet, moramo uzeti u obzir da su poslovni sustavi najčešće vrlo tromi i jako se teško navikavaju na novi način rada te novi operativni sustav. Microsoftovim korporativnim klijentima s aktivnim "Software Assurance" dogovorom nadogradnja na desetku će biti dostupna bez dodatne naplate cijelo vijeme, dok ju svi ostali korisnici mogu besplatno nadograditi do srpnja 2016. godine.

Dvije milijarde u dvije godine

Microsoft u naredne dvije godine ima ogromne ciljeve - žele imati dvije milijarde korisnika Windowsa 10, što u prosjeku znači oko 40 milijuna novih instalacija mjesečno. To znači da taj broj instalacija moraju održavati svaki mjesec tijekom dvije godine, što neće biti lako obzirom da je osmica, nakon početnog "hypea", prosječno instalirana oko 16 milijuna puta mjesečno.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next