Biz Tech web portal powered by vidi logo2

TOP 1000 hrvatskih visoko-tehnoloških tvrtki 2017. godine Istaknuto

TOP 1000 hrvatskih visoko-tehnoloških tvrtki 2017. godine

Koje su to najbolje IT hrvatske tvrtke po kriteriju ostvarenog prometa, dobiti, kapitala i rezervi za 2017. godinu? Rezultate poslovanja za godinu 2017. svih poslovnih subjekata registriranih u Hrvatskoj, objavila je sredinom lipnja na svojih web stranicama FINA. Ono što nas zanima kao poslovno-tehnološki medij IT BIZ CRUNCH koji se bavi poslovnom primjenom IT-a, je izdvojiti one tvrtke koje se pretežno bave informacijskim tehnologijama u svom poslovanju te ih prezentirati na jedinstvenoj listi najboljih 1000. 

Težak je to zadatak, posebno ako se zna da su ovu grupu svrstane mnoge tvrtke koje nisu informatičke, samo zato što su se po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti odredile tako i nalaze se registrirane pod primjerice NKD 6201 računalnim programiranjem ili NKD 6110 što označava djelatnosti žičane komunikacije, ili se pak nalaze pod NKD brojem 6311 što označava tvrtku koja se bavi obradom podataka, uslugama poslužitelja i djelatnostima povezanima s njima.

Analitičari našeg portala ITbizCrunch.com, za potrebe najveće hrvatske platforme specijalizirane za prezentaciju isključivo hrvatske ICT industrije WHOISWHOINIT.com (Tko je tko u hrvatskom IT-u), sastavili su liste po različitim iskazanim financijskim kriterijima za koje vjerujemo da reprezentiraju najbolje od hrvatske tehnološke industrije čije je poslovanje pretežno temeljeno na značajnoj i (ili) inovativnoj upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Iako po NKD-u takve tvrtke možemo pronaći uglavnom pod šiframa razvrstavanja grupa 61, 62 i 63 te svim njihovim pripadajućim potkategorijama, mi smo ipak morali provjeriti stanje poslovanja svake tvrtke zasebno u smislu provjere provodi li se nad njom trenutno likvidacija ili se tvrtke ipak ne bave pretežno informacijskim tehnologijama te smo takve tvrtke izostavili s ovog popisa.

S druge strane, na ovoj našoj listi nalaze se i tvrtke poput „Rimac automobili d.o.o." koje po NKD klasifikaciji ne spadaju na ovaj popis nominalno, ali je jasno da je ona, iako registrirana u kategoriji proizvodnje motornih vozila, po svom karakteru i stvarnim operacijama, tvrtka s velikim udjelom ugradnje vrhunskih i inovativnih informacijskih tehnologija. Takve tvrtke morali smo uzeti u obzir inače popis ne bi bio vjerodostojan pokazatelj hrvatske visokotehnološke industrije. Vjerujemo da će iduće godine na ovom našem popisu biti puno novih tvrtki iz drugih kategorija koje možemo zapravo smatrati visokotehnološkim tvrtkama.

Dakle, bitno je istaknuti, da ovaj popis sadržava tvrtke iz osnovnih "tehnoloških" kategorija 61, 62 i 63 prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, no i tvrtke iz nekoliko kategorija po NKD-u koje opisno ne pripadaju firmama koje se bave informatikom ili komunikacijama kao svojom osnovnom djelatnošću. Obzirom da imamo vjerodostojna saznanja o poslovanju tih tvrtki kao tehnološki orijentiranima, mi smo ih uvrstili u ovaj prestižni HR TOP TECH 1000 za 2017. godinu.

Listu 1000 najboljih hrvatskih tehnoloških tvrtki po kriteriju prometa za 2017. godinu, možete pogledati na digitalnoj platformi www.whoiswhoinit.com. Na tom popisu vidjet ćete i posebno označene tvrtke koje imaju opširnije opise svoje ponude i poslovanja na platformi www.whoiswhoinit.com. Kriterij prometa nije jedini pokazatelj uspješnosti poslovanja neke tvrtke pa stoga uskoro pogledajte i naš popis 1000 najuspješnijih tehnoloških tvrtki po kriteriju dobiti i nekim drugim kriterijima. U proučavanju potencijala i kvalitete određene tvrtke mogu vam pomoći detaljni opisi njihovog poslovanja i proizvoda na platformi www.whoiswhoinit.com gdje su prezentirana i nagrađena tehnološka rješenja u sklopu godišnjih nagrada za najbolje ICT implementacije-ICT GOLD AWARD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next