Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Do 2021. godine ćemo trošiti devet puta više podatkovnog prometa Istaknuto

Ilustracija, izvor: Pixabay Ilustracija, izvor: Pixabay

Broj mobilnih pretplatnika na svijetu je u trećem kvartalu ove godine iznosio 7.3 milijarde, s 87 milijuna novih pretplata. Globalno, mobilne pretplate rastu za oko 5% godinu za godinom, dok su najveći rast u ovome području tijekom trećeg kvartala u neto vrijednostima imale Indija s 13 milijuna korisnika, Kina sa 7 milijuna, SAD sa 6 milijuna te Myanmar s 5 i Nigerija s 4 milijuna. Uz to, zabilježeno je 3.4 milijuna mobilnih pretplata u Q3 ove godine, dok su pretplate na LTE, odnosno 4G mrežu narasle za 120 milijuna novih pretplatnika u posljednjem kvartalu, pa ih je sada globalno oko 850 milijuna. 

Mobilno tržište i tržište prometa podataka će drastično rasti u sljedećih pet do šest godina, pa se tako na nekim područjima predviđa rast i do 9 puta, prenosi veliko Ericssonovo istraživanje. Primjerice, prosječan korisnik pametnog telefona u Zapadnoj Europi potroši 2 gigabajta podatkovnog prometa mjesečno, dok će 2021. godine potrošiti oko 18 gigabajta mjesečno. Što se tiče našeg dijela - Centralne Europe, predviđanja su da ćemo 2021. godine trošiti 6.9 gigabajta podatkovnog prometa mjesečno, dok danas trošimo oko 1.4 gigabajt mjesečno. Veliki se rast u potrošnji predviđa i za Sjevenu Ameriku, koja bi do 2021. mogla trošiti 22 gigabajta prometa mjesečno. Njihova potrošnja već danas za gotovo duplo premašuje sve ostale kontinente: prosječni amerikanac mjesečno potroši oko 3.8 gigabajta prometa na svom pametnom telefonu.

Svjetska predviđanja smatraju da će broj pretplata na pametne telefone povećati za gotovo duplo do 2021., te iznositi oko 6.4 milijarde, dok ih danas ima oko 3.4 milijarde. Tržište mobilnih PC-a, tableta i prijenosnih rutera se od 2014. do 2015. nije povećalo, te i ove godine iznosi oko 250 milijuna pretplata, a do 2021. će se povećati na 350. Gorenavedena 4G mreža će se do 2021. navodno višestruko povećati i s današnjih milijardu korisnika stići do 4.1 milijarde. Što se tiče 5G mreže, smatra se da će broj pretplatnika na nju 2021. iznositi oko 150 milijuna, iako formalno ona još uvijek ne postoji, odnosno nije standardizirana.

Digitalno tržište i tržište telekomunikacija i podataka će svakako doživjeti veliki daljnji rast u budućnosti, a na stručnjacima je da osiguraju dovoljno podatkovnog prostora, kvalitetnu infrastrukturu te kapacitete koji će moći podnijeti predviđena višestruka povećanja bez ometanja ili potpunog prestanka rada mreže.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next