Menu

Izazovi testiranja i migracija aplikacija na Windows 10

Izazovi testiranja i migracija aplikacija na Windows 10

Prije nego što se izbaci proizvod ili usluga na tržište, potrebno je i logično testirati. Samo testiranje ponekad može biti dugo i skupo za kompanije, pogotovo za one koje se tek razvijaju. Tema alata za testiranje i njihova bolja izvedba bila je glavna tema predavanja "Izazovi testiranja - Kako testirati brže, bolje i jeftinije" na devetom Mobility Day-u. 

Implementacija testnih alata dugo traje, rezultati nisu vidljivi odmah, alati nisu jeftini, a usto traže iskusnu ruku u osmišljavanju i provođenju testova. Zašto se onda tvrtke još uvijek oslanjaju na gotova softverska testna rješenja?

Miroslav Zaninović iz CROZ-a na svom predavanju "Izazovi testiranja - Kako testirati brže, bolje i jeftinije" navodi nekoliko razloga: neka testiranja se ne mogu raditi bez alata, nekad je jeftinije i jednostavnije raditi s alatima, a pomaže i činjenica da se alatima reducira broj repetitivnih radnji. Mobilno testiranje je još kompliciranije zbog velikog broja uređaja, različitih OS-eva, veličina ekrana, UI filozofija i sl. Zato se Zaninović se oslanja na testna rješenja za performansno i funkcionalno testiranje mobilnih aplikacija.

Predavanje "Moving to Universal Windows Platform - Porting an App from Windows 8.1 XAML or Windows Phone Silverlight to Windows 10" održao je Andrej Radinger iz Mobenda. Njegovo predavanje iz razvojnog tracka konferencije fokusiralo se na migraciju postojećih Windows Store, RT, UAP i Silverlight aplikacija na desetu verziju Windowsa, a s Windows Store i RT aplikacije ne biste trebali imati problema, tvrdi Radinger. Pokazao je kako je potrebno, ovisno o projektu, minimalno ažuriranje koda i redizajn korisničkog sučelja. Radinger je konkretno pokazao datoteke i linije koda koje bi trebali izmijeniti u Windows RT programima. Za Windows univerzalne aplikacije (UAP) predlaže spajanje svih postojećih sučelja za različite platforme u jedan, na svim platformama konzistentan UI, dok za Silverlight (Windows Phone 7/8) aplikacije kaže da trebaju temeljite promjene u kodu i dizajnu.

na vrh članka

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg