Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta predstavlja novi AI čip s ciljem smanjenja ovisnosti o tvrtki NVIDIA Istaknuto

Meta predstavlja novi AI čip s ciljem smanjenja ovisnosti o tvrtki NVIDIA

Meta Platforms Inc. razvija novi vlastiti čip kako bi pomogao u pogonu svojih usluga umjetne inteligencije, s ciljem smanjenja ovisnosti o poluvodičima tvrtke NVIDIA i drugim vanjskim tvrtkama.

Čip, najavljen u srijedu, najnovija je verzija čipa Meta Training and Inference Accelerator, ili skraćeno MTIA, koji pomaže u rangiranju i preporučivanju sadržaja na platformama Facebook i Instagram

Metina promjena fokusa prema uslugama umjetne inteligencije donijela je povećanu potražnju za računalnom snagom. Prošle godine, objavili su vlastitu verziju AI modela kako bi konkurirali s OpenAI-evom ChatGPT-u. Također je dodao nove generativne AI značajke svojim aplikacijama za društvene mreže, uključujući prilagođene naljepnice i chatbot likove s likom poznatih osoba.

U listopadu je tvrtka rekla da će potrošiti do 35 milijardi dolara na infrastrukturu za podršku AI-ju, uključujući podatkovne centre i hardver. "AI će biti naše najveće područje ulaganja u 2024. godini", rekao je izvršni direktor Mark Zuckerberg investitorima toga mjeseca.

Značajan dio tog troška vjerojatno će i dalje ići Nvidiji, koja gradi popularne grafičke kartice H100 koje pogone AI modele. Ranije ove godine, Zuckerberg je rekao da će tvrtka nabaviti 350.000 tih čipova, koji koštaju desetke tisuća dolara svaki.

hpc-press-hgx-h100-1600x900.jpg

Ali postoji rastući pokret među tehnološkim divovima da razvijaju čipove interno. Meta se pridružuje konkurentima kao što su AWS tvrtke Amazon, Microsoft i Google tvrtke Alphabet u nastojanju da se oslobode vrlo skupih ovisnosti. Ipak, to neće biti brzo rješenje. Dosad, ti napori nisu narušili industrijin nezasitan potrebu za Nvidijinim AI akceleratorima.

Boom u području AI-a pomogao je Nvidiji da postane treća najvrijednija tehnološka tvrtka na svijetu, samo iza tvrtki Microsoft i Apple. Njegova prodaja operatorima podatkovnih centara iznosila je 47,5 milijardi dolara u fiskalnoj 2024., u odnosu na samo 15 milijardi dolara prethodne godine. Analitičari predviđaju da će taj iznos više nego udvostručiti u fiskalnoj 2025.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next