Biz Tech web portal powered by vidi logo2

X tuži Kaliforniju zbog zakona o moderiranju sadržaja na društvenim medijima Istaknuto

X tuži Kaliforniju zbog zakona o moderiranju sadržaja na društvenim medijima

Mjera zahtijeva od tvrtki da otkriju detalje o tome kako postupaju s govorom mržnje, ekstremizmom i dezinformacijama.

X, društvena mreža koja je ranije bila poznata kao Twitter, tuži saveznu državu Kaliforniju zbog zakona koji zahtijeva da tvrtke otkriju detalje o svojim praksama moderiranja sadržaja. Zakon poznat kao AB 587 zahtijeva od tvrtki za društvene mreže da objavljuju informacije o tome kako postupaju s govorom mržnje, ekstremizmom, dezinformacijama i drugim pitanjima, kao i detalje o internim procesima moderiranja.

Odvjetnici za X tvrde da je zakon neustavan i da će dovesti do cenzure. „Ima i svrhu i vjerojatan učinak pritiskanja tvrtki poput X Corp. da uklone, demonetiziraju ili postave manji prioritet ustavno zaštićenom govoru“, napisala je tvrtka u tužbi. „Pravi cilj AB 587 je pritisnuti društvene medijske platforme da 'eliminiraju' određeni ustavno zaštićeni sadržaj koji država smatra problematičnim“.

X nije sama u svojem protivljenju tom zakonu. Iako su neki aktivisti podržavali tu mjeru, brojne skupine u toj industriji izrazile su svoje neslaganje s AB 587. Netchoice, trgovačka grupa koja predstavlja kompanije Meta, Google, TikTok i druge tehnološke tvrtke, argumentirala je prošle godine da bi AB 587 mogao pomoći lošim akterima da izbjegnu sigurnosne mjere tvrtki i otežati provedbu njihovih pravila.

U isto vrijeme, zagovornici AB 587 tvrde da je potrebno povećati transparentnost velikih platformi. „Ako @X nema ništa za sakriti, tada ne bi smjeli imati prigovora na ovaj zakon“, rekao je zastupnik Jesse Gabriel, koji je napisao AB 587, u odgovoru na tužbu X-a.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next