Biz Tech web portal powered by vidi logo2

X planira prikupljati biometrijske podatke, povijest poslova i školovanja Istaknuto

X planira prikupljati biometrijske podatke, povijest poslova i školovanja

X, društvena mreža koja je nekad bila poznata kao Twitter, ažurirala je svoju politiku privatnosti kako bi uključila novu vrstu korisničkih podataka koje planira prikupljati: biometrijske podatke.

„Na temelju vaše privole, možemo prikupljati i koristiti vaše biometrijske informacije u svrhe sigurnosti, zaštite i identifikacije“, tvrtka je navela u svojoj novoj odluci. X ne definira što smatra biometrijskim, iako su druge tvrtke koristile taj izraz kako bi opisale podatke dobivene s lica, očiju i otisaka prstiju osobe.

Predstavnik tvrtke X sa sjedištem u San Franciscu potvrdio je novu promjenu politike, ali nije dalje pojasnio.

Tvrtke za društvene mreže već dugo privlače kritike korisnika i regulatora diljem svijeta zbog informacija koje prikupljaju i načina na koji koriste te podatke, uključujući prodaju oglasa prilagođenih interesima osobe i povijesti pretraživanja. Nejasno je kako će X prikupljati biometrijske podatke i kako će ih koristiti. Elon Musk, koji je prošle godine kupio Twitter, izjavio je da je jedan od njegovih prioriteta očistiti platformu od lažnih računa i potaknuti više korisnika da koriste uslugu koja primjenjuje plavu oznaku za provjerene račune, što označava da korisnik plaća 8 dolara mjesečno i veća je vjerojatnost da je stvarna osoba.

X je također izjavio da namjerava prikupiti informacije o povijesti poslova i obrazovanja korisnika. „Možemo prikupljati i koristiti vaše osobne informacije (poput povijesti zaposlenja, povijesti obrazovanja, radnih preferencija, vještina i sposobnosti, aktivnosti i angažmana u potrazi za poslom i slično) kako bismo vam preporučili potencijalne poslove, podijelili s potencijalnim poslodavcima kada se prijavite za posao, omogućili poslodavcima da pronađu potencijalne kandidate i prikazali vam relevantnije oglase“, prema ažuriranoj politici privatnosti.

Prethodna politika, koja je bila na snazi do 29. rujna, nije uključivala reference na biometrijske podatke ili povijest poslova i zaposlenja.

Predložena tužba u kolektivnom postupku ranije ove godine tvrdila je da je X nezakonito prikupljao, pohranjivao i koristio biometrijske podatke stanovnika američke savezne države Illinois bez njihove privole. X „nije dovoljno obavijestio pojedince koji su imali interakciju (svjesno ili ne) s Twitterom da prikuplja i/ili pohranjuje njihove biometrijske identifikatore u svakoj fotografiji koja sadrži lice koje je postavljeno na Twitter“. prema tužbi koja je podnesena 11. srpnja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next