Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Teslini direktori vratili 735 milijuna dolara zbog optužbi da su si isplaćivali prevelike plaće Istaknuto

Teslini direktori vratili 735 milijuna dolara zbog optužbi da su si isplaćivali prevelike plaće

Investitori tvrtke Tesla požalili su se da su Teslini direktori bili plaćeni prevelike iznose novaca. To uključuje i Elona Muska. Dvije strane su navodno postigle dogovor.

Uprava Tesle postigla je nagodbu s investitorima u iznosu od 735 milijuna dolara nakon tužbe koja tvrdi da su se drastično preplaćivali. Novac će biti vraćen Tesli, čime se okončava pravna tvrdnja podnesena 2020. godine koja je optuživala direktore, uključujući suosnivača Elona Muska, da su neprimjereno preusmjeravali milijune dolara iz tvrtke.

Policijski i vatrogasni mirovinski sustav Detroita podnio je 78-strani prigovor u saveznoj državi Delaware koji je izjavio: „Oni [uprava] su si dodijelili milijune dolara prekomjerne naknade i spremni su nastaviti s ovom neprestanom pohlepom u neodređenoj budućnosti“, izvijestio je Crain's Detroit Business tada.

Tužbe su podnesene pred sudom u saveznoj državi Delaware ranije ove godine, a u sudskom dokumentu tvrdi se da su „članovi Upravnog odbora tvrtke Tesla, Inc. od 2017. do 2020. godine prekršili svoje obveze povjerenika dodjeljivanjem sebi prekomjerne i nepravedne naknade“.

Navodno su članovi upravnog odbora koristili svoje opcije kupnje dionica kako bi se preplaćivali, iako su svi porekli optužbe, ali se nagodba postiže „kako bi se uklonila neizvjesnost, rizik, teret i trošak daljnjeg sudskog postupka“, prema prijavi suda od 14. srpnja, izvijestio je Bloomberg.

Osim što će vratiti 735 milijuna dolara, članovi upravnog odbora Tesle također su izjavili da neće primiti nikakvu naknadu za 2021., 2022. i 2023. godinu te im je naloženo da promijene način određivanja naknade.

Članovi odbora uključuju osnivača Oracle Corporationa Larryja Ellisona, sina medijskog magnata Ruperta Murdocha Jamesa Murdocha, Muska i njegovog brata Kimbala Muska.

Sutkinja Kathleen McCormick nadgledala je Muskov sudski postupak vrijedan 56 milijardi dolara i to je ista sutkinja koja je zahtijevala da Musk provede svoju kupovinu Twittera u iznosu od 44 milijarde dolara. Ona sada nadgleda slučaj upravnog odbora, a nagodba neće službeno biti potvrđena dok ne dobije njezino konačno odobrenje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next