Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Njemačka bi mogla zabraniti korištenje kineske telekom opreme Istaknuto

Njemačka bi mogla zabraniti korištenje kineske telekom opreme

Njemačka razmatra mogućnost zabrane korištenja pojedinih komponenti kineskih tvrtki Huawei i ZTE u svojim telekom mrežama.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je kako vlada te države provodi opću reviziju dobavljača tehnologije za telekome. Kako je naveo, revizija nije usmjerena protiv pojedinih proizvođača.

Njemačka trenutno općenito preispituje svoj odnos s Kinom, koja joj je najveći trgovački partner. Dosad su vlasti te države nastojale izbjeći izravno prozivanje Huaweija, iako su pokrenule usvajanje zakona koji će im omogućiti pojačavanje pritiska na tu tvrtku.

Ovisni o kineskoj opremi

Reuters je došao u posjed internog dokumenta Ministarstva unutarnjih poslova Njemačke, prema kojem bi mogla biti uvedena zabrana korištenja ključnih komponenti pojedinog dobavljača ako se procijeni kako su te komponente pod izravnom ili neizravnom kontrolom druge države.

Revizija bi za posljedicu mogla imati zahtjev za uklanjanjem i zamjenom u mreže već ugrađenih komponenti. Postojeći zakoni ne predviđaju naknadu za tu opremu.

Njemačka je u velikoj mjeri ovisna o kineskim tvrtkama kad je riječ o održavanju mreža 5G. Moguće je kako će proći godine prije no što se to promijeni. Samo je Huawei prisutan na tom tržištu već 20 godina.

Huawei, ZTE i kineske vlasti odbacuju optužbe prema kojima se komponente i opremu može koristiti za špijunažu i sabotažu. Tvrde kako je riječ o podmetanjima koja idu u prilog tržišnim konkurentima kineskih tvrtki. Kinesko veleposlanstvo u Njemačkoj priopćilo je kako bi službene vlasti u Pekingu bile "prilično zbunjene i izrazito nezadovoljne" ako bi odluka o zabrani bila usvojena.

Dosad su samo Švedska i Velika Britanija zabranile korištenje komponenti za mreže 5G koje proizvode Huawei i ZTE.

Njemačka je 2021. godine usvojila zakon o IT sigurnosti kojim su proizvođačima telekom opreme za mreže iduće generacije postavljeni visoki zahtjevi, ali nije uvedena zabrana.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next