Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alibaba bi mogla zabilježiti najsporiji rast prihoda otkad postoji Istaknuto

Alibaba bi mogla zabilježiti najsporiji rast prihoda otkad postoji

Alibaba Group Holdings, kineski div digitalne trgovine i računalstva u oblaku, mogao bi objaviti slabe poslovne rezultate za zadnje tromjesečje 2022. godine.

Očekuje se kako bi neto prihod u kvartalu koji je završio s 31. prosincem trebao zabilježiti porast od 63 posto, na 4,9 milijardi američkih dolara. Ukupni prihod vjerojatno je rastao za 1,8 posto, najsporije u povijesti te tvrtke, na 36 mlrd. USD. Službeni Alibabini podaci trebali bi biti objavljeni prije otvaranja američkih burzi kapitala u četvrtak, 23. veljače.

Krenuli u rezanje troškova

Slabljenje globalne ekonomije i pojačavanje regulatornog nadzora bili su značajno opterećenje za kineske tehnološke tvrtke tijekom protekle godine. Alibaba je zbog toga tijekom trećeg tromjesečja ostvario prvi pad prihoda u više od zadnjih deset godina. Nije pomoglo ni to što su u Kini bile uvedene stroge mjere karantene radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, koje su bile ukinute tek krajem godine.

Alibaba više od dvije trećine prihoda ostvaruje na domaćem tržištu, pa stoga neće biti čudno ako su prihodi zabilježili pad treći kvartal zaredom. U toj su tvrtci već uveli mjere kontrole troškova, uključujući i smanjenje operativnih troškova za blizu 33 posto, što bi trebalo pomoći poboljšavanju bruto marže.

Kineska vlada je krajem godine donekle smanjila pritisak na tehnološke tvrtke. Izdali su licence za uvoz inozemnih video igara (njih ukupno 45) i omogućili pristup dodatnim načinima prikupljanja sredstava. S druge strane, Jack Ma, milijarder koji je osnovao Alibabu i Ant Grupu, odustao je upravljanja potonjom grupacijom nakon pritiska regulatornih agencija i vlasti.

Poput drugih velikih tehnoloških tvrtki diljem svijeta, od Alibabe se sve više očekuje pokretanje vlastitog servisa temeljenog na umjetnoj inteligenciji kao odgovor na ChatGPT tvrtke OpenAI. Najavili su kako će predstaviti vlastitog robota za brbljanje (chatbota), ali ne i kad, piše Investopedia.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next