Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dell otpušta više od šest tisuća zaposlenih Istaknuto

Dell otpušta više od šest tisuća zaposlenih

Dell će otpustiti oko 6.650 ljudi. Broj ukupno zaposlenih u toj tvrtci past će nakon toga na najnižu razinu od 2017. godine.

Do otkaza za oko pet posto ukupno zaposlenih u Dellu na globalnoj razini dolazi zbog pada potražnje za osobnim računalima. U jednom od najvećih svjetskih proizvođača PC-ja očekuju kako će se situacija u tom segmentu tržišta nastaviti pogoršavati, a budućnost je neizvjesna.

Prema preliminarnim podacima analitičke tvrtke IDC, isporuke osobnih računala pale su dramatično tijekom zadnjeg tromjesečja 2022. godine. Među velikim tvrtkama, Dell je zabilježio najveći pad - 37 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Oko 55 posto Dellovih ukupnih prihoda čini prodaja PC-ja.

Blizu sto tisuća otkaza u tehnološkom sektoru

Zaključno s 28. listopadom prošle godine imali su za šest posto nižu prodaju nego godinu dana ranije. Očekivani poslovni rezultati za aktualni kvartal nižu su od očekivanja analitičara, zbog smanjene potražnje za informacijskim tehnologijama općenito, piše Bloomberg.

Prije no što su posegnuli za otkazima, u Dellu su krizu pokušali riješiti drugim mjerama, poput obustavljanja zapošljavanja i ograničavanja službenih putovanja. Ali, pokazalo se kako to nije bilo dovoljno. Uz otkaze, pojedini odjeli u tvrtci bit će reorganizirani.

Hewlett-Packard je u studenom 2022. godine najavio otpuštanje do šest tisuća radnika. Cisco Systems i IBM će svaki podijeliti po četiri tisuće otkaza.

Iako su u Intelu također najavili otkaze, AMD je zasad uspio ne samo proći bez njih, već i povećati tržišni udio. Nvidiji se. čini se, isplatilo rano obustavljanje novih zapošljavanja, koje je stupilo na snagu još tijekom prošlog ljeta. Među proizvođačima procesora glavu iznad vode još drži i Broadcom.

Ukupno je tehnološki sektor u Sjedinjenim Državama najavio 91.171 otkaz tijekom 2022., za 649 posto više nego u godini prije, prema podacima tvrtke Challenger, Gray & Christmas.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next