Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FTX u stečaju, traži se veća regulacija kriptotržišta Istaknuto

FTX u stečaju, traži se veća regulacija kriptotržišta

Posrnula mjenjačnica kriptovaluta FTX navela je ozbiljnu krizu likvidnosti u službenom zahtjevu za pokretanje stečaja.

U zahtjevu je također istaknuto kako je FTX u kontaktu s regulatornim tijelima zaduženima za nadzor financijskog poslovanja i kako su imenovali pet novih nezavisnih direktora u svakoj od svojih glavnih tvrtki, među kojima je i Alameda Research.

Osnivač i prvi čovjek FTX-a Sam Bankman-Fried rekao je kako je prebrzo širio poslovanje pa nije na vrijeme vidio znakove upozorenja na probleme u mjenjačnici čiji je pad temeljito uzdrmao industriju kriptovaluta.

FTX je također potvrdio kako je bio metom kibernetičkog napada 11. studenog, nakon što su objavili kako su uočili neovlaštene transakcije na svojoj platformi.

SEC i drugi pokrenuli istragu

Zaštitu predviđenu američkim zakonima koji reguliraju stečaj zatražili su nakon što su njihovi korisnici povukli sredstva vrijedna šest milijardi američkih dolara u samo 72 sata, a suparnička tvrtka Binance odbila priskočiti im u pomoć. U međuvremenu se ispostavilo kako je nestala bar milijarda USD korisničkih sredstava.

Još u siječnju 2022. godine FTX je, prema procjenama, vrijedio 32 mlrd. USD. Ali, sad njegovo poslovanje istražuju američko Ministarstvo pravosuđa, Securities and Exchange Commission (SEC) i Commodity Futures Trading Commission (CFTC), piše Reuters.

Vrijednost bitcoina, najveće svjetske kriptovalute, pala je za 19 posto tijekom ovog mjeseca. Slično je bilo i s drugim kriptotokenima.

Posljedice urušavanja FTX-a zasad su ograničene na kripto mjenjačnice i trgovce. No, oglasili su se i istaknuti predstavnici klasičnih financijskih vlasti.

Guverner francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau pozvao je na globalni odgovor regulatora na financijsku neizvjesnost nastalu zbog djelovanja tržišta kriptovalutama. Dužnosnici američke središnje banke Federal Reserve i političari također su pozvali na stroži nadzor poslovanja kriptovalutama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next